Storbråk har brutit ut mellan stora och små krogägare. Orsaken är ett regeringsförslag om sänkta arbetsgivaravgifter för de mindre tjänsteföretagen.
Storbråk i krogbranschen
Mest läst i kategorin
Finansminister Anders Borg har fått klartecken från EU-kommissionen för regeringens planer att sänka arbetsgivaravgifterna för vissa tjänsteföretag, som restauranger, frisörer, bilverkstäder och liknande. Men EU:s synpunkter har lett till att förslaget ska ge fördelar bara till företag med högst 250 anställda. Det har retat upp många av de större företagen i restaurangbranschen.
I ett öppet brev till branschorganisationen SHR (Sveriges Hotell- och restaurangföretagare) kräver 15 av de större kedjorna att den drar tillbaka sitt stöd för regeringens förslag. Undertecknare är bland andra Max Hamburgerrestauranger, Nordic Service Partners med varumärkena Burger King och Taco Bar, Fazer Amica, First Hotels, Grand Hotel och ISS.
Förslaget kommer att ge så allvarliga snedvridningar av konkurrensen i branschen ”att många framgångsrika företag inte kan överleva i nuvarande form”, skriver de missnöjda företagen. De har bildat en protestgrupp med namnet Likabehandlingsgruppen.
I gruppens brev till SHR antyds också att företagen är beredda att lämna organisationen om inte SHR:s ledning ger med sig. Mats Hulth är vd för SHR medan förre moderate partiledaren Ulf Adelsohn är styrelseordförande.
”På längre sikt kan inte SHR stå bakom en ordning som innebär olika villkor för olika medlemmar utan att detta får konsekvenser för vårt engagemang i SHR”, skriver Likabehandlingsgruppen till Adelsohn och Hulth.
Men Adelsohn ser inte den formuleringen som ett hot om att lämna organisation.
– De är förbannade och det förstår jag. Vi delar uppfattningen att det här är olyckligt så jag tycker att de har skjutit lite över målet. SHR:s styrelse har välkomnat regeringens initiativ att sänka arbetsgivaravgifterna kraftigt, men styrelsen har också sagt att regeringen bör lägga ner allt krut på att övertyga dem nere i Bryssel att man inte ska behandla företag olika. Det är ju inte heller regeringen som velat ha det så här, utan EU:s jurister, säger Adelsohn till TT.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.