En samlad vinstökning med 26 procent fjärde kvartalet. Det är facit när hälften av storbolagen på börsen släppt sina siffror för 2006.
Storbolagens vinster upp 26 procent
Mest läst i kategorin
Optimismen om 2007 är stor – men USA oroar. Rejäla vinstlyft som i de flesta fall har överträffat prognoserna, höjda finansiella mål och extrautdelningar i mångmiljardklassen.
Rapportperioden har så här långt varit något av en klang- och jubelföreställning, med de allra tyngsta börsbolagen i huvudrollerna.
– Resultaten är bättre än vad jag hade trott. Framför allt så trodde jag, i de utlandsberoende företagen, att valutaeffekten skulle bli mer negativ på resultaten, säger Peter Malmqvist, analyschef på aktiemäklarfirman Nordnet.
Tillsammans redovisar storbolagen en vinst före skatt på nästan 81 miljarder kronor för fjolårets sista kvartal, visar TT:s genomgång. Det är en ökning med drygt 26 procent jämfört med motsvarande period 2005.
Den ökningstakten är till och med högre än tidigare under 2006. Den samlade årsvinsten växte med drygt 17 procent till 269 miljarder kronor.
Bokslutsrapporterna har överlag fått ett ganska varmt mottagande på börsen. Av de tyngsta bolagen har flertalet stigit efter sina rapporter. Börsen som helhet har klättrat med ett par procent sedan rapportperioden inleddes och med cirka 4 procent sedan årsskiftet.
Nu är det inte bara vinstökningar och rekordutdelningar som fått aktiemarknadens aktörer på gott humör. En lika viktig faktor torde vara börsjättarnas optimistiska syn på 2007.
Uttryck som ”fortsatt stark efterfrågan”, ”positiv bedömning”, ”stark världskonjunktur” och ”god volymtillväxt” är vanligt förekommande när företagen beskriver sina framtidsutsikter.
Är det något som oroar storbolagscheferna så är det utvecklingen i USA. Och den oron delar Peter Malmqvist.
– Jag tycker att det har kommit en rad siffror, framför allt mot slutet av förra året, som visar att den amerikanska ekonomin har växlat ner till en klart lägre tillväxt.
Hans eget konjunkturscenario för de kommande åren bygger just på att en nedgång i USA sprider sig till resten av världen. Inklusive tillväxtekonomier som Kina och Indien.
Kanske tycker någon att Malmqvist är en olyckskorp när han avkunnar följande dom om storbolagens förväntningar:
– Jag tror att de är för optimistiska, men inte av något annat skäl än att de försöker berätta sanningen. De beskriver bara vad de ser i dag.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.