Realtid

Stor hälsosatsning gynnar Volvo

Helene Rothstein
Uppdaterad: 25 jan. 2008Publicerad: 25 jan. 2008

Sveriges största livsstilsprojekt som omfattar 65.000 personer är snart slut. Nu ska produktiviteten öka på såväl Volvo som sjukhus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I det omfattande projektet har Västra Götalandregionen och AB Volvo samarbetat. Projektet har hållit på i tre år och avslutas i maj.

– Det har gått bra. Vi har haft 250 hälsocoacher som har jobbat ute i verksamheten med att inspirera och motivera våra medarbetare till att göra små förändringar i sin livsstil, säger Evelina Piñgol Karlsson, projektkoordinator Livsstil i Väst.

– Vi har jobbat med fyra teman kost, rörelse, sömn och glädje.

Evelina Piñgol Karlsson betonar att glädje är stort ämne.

– Vi har försökt att visa mycket på bredden och pratat om de förutsättningar man har för att kunna känna glädje i livet. Även om naturglädje, kulturglädje och arbetsglädje.

Arbetsglädje?

– Vi har jobbat mycket på chefsnivå och hälsocoachnivå. Haft stora chefkonferenser med föreläsningar, seminariedagar och glädjekickoff.

Även om 65.000 personer har omfattats av programmet så har hälsocoacherna inte nått ut till alla.

ANNONS

Förutom Volvo har alla sjukhusen i Västra Götalandsregionen varit med i projektet och på Alingsås lasarett har projektet lett till en nyckelhålsmärkt matsal.

Enligt Evelina Piñgol Karlsson har sjukfrånvaron på Volvo gått ner med en procent, vilket betyder att 270 fler medarbetare är på jobbet.

– De största vinsterna tror vi fås i ökad produktivitet. Har du en god kondition, ätit bra under dagen, sovit gott och känner arbetsglädje är vi övertygade om att du gör ett bättre jobb.

Stig Lindholm, projektledare för regionen säger att de sänkt sjukfrånvaron med ungefär lika mycket.

– Men det är svårt att säga vad det beror på.

Medan en del chefer varit väldigt engagerade har andra haft en mer ljum inställning.

– Jag har full förståelse om man har andra saker på agendan, säger Stig Lindholm.

Efter att ha varit personalansvarig i 25 år är han säker på att ett liknande projekt aldrig skulle kunna ha genomförts för femton år sedan. Facket hade sig motsatt att arbetsgivaren skulle bestämma över hur de anställda ska leva.

ANNONS

– Det hade det varit tvärstopp.

Men hur mycket ska en arbetsgivare lägga sig i ens privatliv?

– Jag tycker man har en skyldighet att se till att ens anställda ligger på en viss kunskapsnivå. I många yrken krävs en fysisk kompetens för att man ska orka med jobbet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]