En av alla tiders kändaste julsånger firar jubileum. Stilla natt har bland annat bidragit till en av krigshistoriens mest hjärtevärmande vapenvilor.
Stilla natt fyller 190 år
Mest läst i kategorin
Stilla Natt fyller 190 år. Stille Nacht heter sången i original och sången hade sin premiär på julafton 1818 i den österrikiska byn Oberndorf.
Julpsalmen blev till när den lokala pastorn fann för gott att trösta sin församling efter en period av fattigdom och krig. Pastorn Joseph Mohr hade skrivit sex verser och anlitade vännen tillika kantorn Franz Xaver Gruber till att komponera musiken till dessa.
När det var dags för uruppförande av sången under julmässan var kyrkans orgel trasig. Enligt historieskrivingen var det en mus som bet sönder bälgen i orgeln. Så det fick bli gitarrackompanjemang till barnkören istället.
I dag har Stilla Natt översatts till över 330 språk och är en evig standard i juletid.
Historikern Stanley Wintraub skrev i sin bok Silent night om ett väldigt annorlunda vapentillstånd under första världskriget. Detta skedde under krigets första julafton 1914 på västfronten i belgiska Flandern. Då ska det ha uppstått en spontan, improviserad vapenvila mellan brittiska/franska trupper och tyska dito.
Tyskarna lär ha trotsat ljusförbudet med levande ljus och genom att sjunga den populära julpsalmen. Ett brittisk förband ska ha hört sången och sett ljuset, men de vägrade att skjuta. Istället blrjade de sjunga samma sång med engelsk text enligt berättelsen ska de bägeg sidorna ha mötts upp mitt i ingenmansland. Gåvor utbyttes och enligt källor spelades det kanske fotboll under denna ovanliga julafton.
Kriget fortsatte sedan i mellandagarna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.