Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren har spottat upp sig. I en rapport kritiserar konkurrensverket den affärsverksamhet som bedrivs i den offentliga sektorn. Bland annat kommer verket fram till att kommunerna bryter mot lagen.
Sticker ut hakan
Mest läst i kategorin
”När statliga och kommunala myndigheter ägnar sig åt affärsverksamhet uppstår problem.” Det skriver konkurrensverket i rapporten Myndigheter och marknader – tydligare gränser mellan offentligt och privat.
Uppdraget att titta på problemet kom från regeringen. I uppdraget ingick också att komma med förslag på åtgärder.
Enligt konkurrensverkets kartläggning är den offentliga konkurrensen ett stort problem för näringslivet. Vart tredje företag uppger att de möter konkurrens från offentliga aktörer. Av dessa anser 67 procent att konkurrensen inte sker på lika villkor.
95 procent av myndigheterna säljer varor eller tjänster till köpare utanför statsförvaltningen. Sammantaget säljer staten och kommunerna varor och tjänster för cirka 170 miljarder kronor per år.
Konkurrensverket slår fast att gällande lagar och regler inte följs. Bland annat förekommer det att ”kommuner bedriver verksamhet som strider mot kommunallagens kompetensregler”.
Ett andra problem är att myndigheter subventionerar konkurrensutsatta verksamheter.
Ett tredje att information som finns hos myndigheten kan användas i kommersiell verksamhet i konkurrens med andra aktörer på marknaden och ge myndigheten en konkurrensfördel.
Som ett exempel på det sistnämnda problemet nämner rapportskrivarna SMHI, som samlar in väderstatistik som en del av myndighetsutövningen. Statistik som senare säljs, i konkurrens med privata aktörer.
Konkurrensverket föreslår lagstiftning som innebär att sådan information måste erbjudas konkurrerande företag på samma villkor.
En annan åtgärd som föreslås är en nationellt utformad regerling av subventioner. Dessutom föreslår verket åtgärder för att ”tillförsäkra att gällande lagar och riktlinjer följs”.
Realtid.se
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.