Statsminister Johanna Sigurdardottir uttalade på fredagen uppmaningen till isländska väljare att inte gå till vallokalerna på lördagen.
Statsminister manar till valbojkott
Mest läst i kategorin
– Folkomröstningen är meningslös och kommer enligt min mening inte ge oss något, sade Sigurdardottir i en tv-intervju enligt AFP.
Hon hänvisade till att isländska förhandlare fortfarande försöker få till stånd ett bättre avtal än det som lagen föreskriver.
– Jag är besviken över att Islands första folkomröstning tillkommit under dessa omständigheter, sade statsministern.
Även andra ledande isländska politiker anser att Londonförhandlingarna kan ge ett bättre förhandlingsresultat som gör den så kallade Icesavelagen överspelad. Men eftersom förhandlingarna inte är officiella i formell mening är det högst oklart om Islands motparter Storbritannien och Nederländerna vill fortsätta förhandla efter omröstningen.
Islands bruttonationalprodukt (BNP) växte med 3,3 procent under fjärde kvartalet i fjol jämfört med kvartalet före. På årsbasis blev det dock ett BNP-fall på nära 7 procent, visar officiell statistik från Reykjavik publicerad på fredagen.
För helåret 2009 blev det minus 6,5 procent för islänningarnas BNP. Och för 2010 räknar Islands ekonomiminister Gylfi Magnusson med att Islands ekonomi krymper med 2-3 procent.
Men det kan bli en något djupare recession, om utbetalningarna av mångmiljardlånen från IMF, Sverige och andra långivare dröjer. Utbetalningarna har lagts på is i avvaktan på en slutlig överenskommelse om det omstridda Icesave-avtalet. Det reglerar hur Island ska ersätta Storbritannien och Nederländerna för garantier som betalats ut till sparare när internetbanken Icesave gick omkull hösten 2008.
De tre länderna har redan gjort upp om Icesave, men Islands president lade i januari överraskande in sitt veto mot den isländska lag som ska implementera avtalet. På lördagen avgörs frågan i en folkomröstning bland Islands 320 000 invånare.
Allt annat än ett rungande nej mot lagen vore en kioskvältare, enligt Mats Olausson, chefsstrateg på SEB:s avdelning för tillväxtmarknader, som följt frågan.
Han tillägger att detta nej i sig inte förändrar särskilt mycket, förutom att det möjligen försvagar den sittande isländska regeringens position något.
– Det är näst intill en icke-fråga. När politikerna i de här tre länderna (Island, Nederländerna och Storbritannien) kommer till jobbet på måndag är de tillbaka på samma ställe där vi är i dag. De måste instruera sina förhandlare att ta nya kontakter och försöka lösa det här, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.