Statens saldo för juni visar på ett underskott på 56,5 miljarder kronor. Det är 31,7 miljarder kronor mer i underskott än i juni 2019.
Statens underskott: 71,4 miljarder kronor
Mest läst i kategorin
De totala inkomsterna i statens budget blev 43,2 miljarder kronor i juni, vilket är 17,4 miljarder kronor (28,7 procent) lägre än i juni 2019. Det visar Ekonomistyrningsverkets sammanställning av utfallet för statens budget.
Coronapandemin har haft en dämpande effekt på efterfrågan och sysselsättningen vilket bidrog till lägre skatteinkomster. Skatteinkomsterna minskade också till följd av de åtgärder som riksdagen har beslutat i syfte att motverka coronapandemins negativa finansiella effekter, såsom tillfälligt nedsatta socialavgifter och utökade möjligheter till anstånd med skatteinbetalningar. I juni minskade inkomsterna från bland annat socialavgifter och löneskatter med 8,2 miljarder kronor och skatt på inkomst med 7,4 miljarder kronor.
De totala utgifterna i statens budget uppgick i juni till 99,7 miljarder kronor, vilket är 14,3 miljarder kronor (16,7 procent) högre än i juni 2019. En betydande del av de högre utgifterna gäller åtgärder för att mildra coronapandemins negativa effekter för företag och sysselsättning. Det gäller bland annat ersättning till företag för höga sjuklönekostnader (5,1 miljarder kronor), kapitaltillskott till Almi Företagspartner för att stärka bolagets kapacitet för utlåning till företag (3,4 miljarder kronor) samt stöd vid korttidsarbete (1,8 miljarder kronor). Vidare blev avgiften till EU 3,0 miljarder kronor högre, vilket bland annat beror på att EU antog två ändringsbudgetar för att finansiera åtgärder med anledning av coronapandemin.
För det första halvåret visar saldot i statens budget ett underskott på 71,4 miljarder kronor. Det är en skillnad på 170,0 miljarder kronor jämfört med motsvarande period 2019, då saldot blev ett överskott på 98,6 miljarder kronor. Inkomsterna blev 54,6 miljarder kronor (9,7 procent) lägre i år och uppgår till 509,3 miljarder kronor, medan utgifterna blev 115,4 miljarder kronor (24,8 procent) högre och uppgår till 580,8 miljarder kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.