Realtid

Starkt köpläge i missförstått Investor

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 okt. 2009Publicerad: 14 okt. 2009

Aktiemarknaden har en alldeles för negativ syn på Investor och gör en felaktig bedömning av aktiens framtidsmöjligheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wallenbergs maktbolag Investor har haft en högst medioker utveckling på börsen under 2009. Uppgången är bara 9 procent, vilket är 30 procentenheter sämre än vad Stockholmsbörsen totalt har presterat. Jag anser att aktiemarknaden har en alldeles för negativ syn på bolaget och gör en felaktig bedömning av aktiens framtidsmöjligheter.

Anmäl dig till Anders Haskels börsanalys som kommer ut på onsdagar.

Det finns visserligen objektiva förklaringar till aktiens svaga utveckling. En viktig sådan är att tre av de fem tyngsta börsinnehaven (ABB, AstraZeneca och Ericsson) utvecklats sämre än index i år. Ett av de fem tunga innehaven, Atlas Copco, har stigit i linje med Stockholmsbörsen index medan SEB är det enda av Investors fem största innehav som slagit index i år.

En annan förklaring till att Investor halkat efter på börsen i år är att substansvärdesrabatten har ökat. Investoraktien handlades den 30 september med en rabatt på 30 procent. Det är en ökning med 7 procentenheter sedan årsskiftet då rabatten låg på 23 procent.

Det anmärkningsvärda i sammanhanget är att rabatten snarare borde ha minskat under perioden. En anledning är att Investors onoterade tillgångar som ingår med i stort sett samma värden i substansberäkningen som vid årsskiftet rimligen borde värderas högre av börsen idag med tanke på det allmänt bättre ekonomiska klimatet.

Investors noterade kärninvesteringar ökade i värde med 39 kronor per aktie under årets första nio månader. Av denna ökning har aktieägarna bara del av ungefär en fjärdedel i form av en kursuppgång för Investoraktien.

Den svaga kursutvecklingen och en ökad substansrabatt kan bara ses som ett successivt ökat misstroende gentemot Investors ledning vad gäller förmågan att skapa värden åt sin aktieägare.

Och visst kan man ha synpunkter på att vd Börje Ekholm och hans folk inte i högre grad använde de tillfällen som fanns i vintras till att köpa billiga börsaktier eller i högre grad har utnyttjat möjligheten till andra investeringar. Men jag tycker att det är en kritik som är orättvis.

ANNONS

För det första vet alla som varit med på börsen ett tag hur otroligt svårt det är att köpa på botten. För det andra hade det inte varit särskilt klokt av Investor att ta resurser i anspråk som kunde kommit att behövas för att stötta bolagets strategiska innehav i ett ekonomiskt mycket svårt läge. För det tredje så har utbudet av intressanta investeringsmöjligheter varit ganska begränsat.

Tittar vi framåt så tror jag däremot att Investor kommer att hitta bra tillfällen där bolagets starka balansräkning kan komma till användning. Detta i kombination med att bolagets största innehav bör ha goda förutsättningar att åtminstone hålla jämna steg med index gör att jag tror att Investors aktieägare kan se fram emot det kommande året med stor tillförsikt.

Aktien är i det här läget definitivt köpvärd.

Obeslutsam börs inför rapportflod

När detta skrivs på tisdagseftermiddagen har Stockholmsbörsen backat några tiondels procent jämfört med föregående dag.

Börsens aktörer tycks inte veta riktigt vilket ben man ska stå på så här några dagar innan höstens flod av delårsrapporter drar igång på allvar. Indexnivån är nästan exakt den samma som för två veckor sedan. Däremellan har vi haft en rekyl på några procent som orsakades av svag statistik i samband med månadsskiftet. Förhoppningar om starka delårsrapporter fick därefter det positiva humöret att återvända i förra veckan.

Som vanligt spekuleras det en hel del inför en stundande rapportsäsong huruvida siffrorna kommer att överraska åt det positiva eller negativa hållet. Känslan den här gången är att marknaden till övervägande del är inställd på att det kommer att handla om positiva överraskningar.

Förväntningarna kan ha lyfts av att två tunga börsbolag som varit tidigt ute med sina delårsrapporter överträffat analytikernas prognoser. I förra veckan kom ett kvartalsbokslut från amerikanska aluminiumjätten Alcoa som låg högt över bedömningarna. Och i måndags drog holländska teknikkoncernen Philips till sig uppmärksamheten efter att överraskande ha visat vinst under årets tredje kvartal.

ANNONS

Det finns en utbredd uppfattning att företagens sparåtgärder får rejäla genomslag i resultaten. Lägre kostnader kommer alltså att mer än väl kompensera för svaga intäkter. Men med sådana förhoppningar inbyggda i börskurserna finns det inte särskilt mycket utrymme för några kraftiga kurslyft på kort sikt.

Det finns dessutom en uppenbar risk att marknaden i samband med rapporterna mer kommer att fokusera på vad företagsledarna säger om det aktuella affärsklimatet än på vad som de facto står i rapporterna. Troligen är det få företagsledare som vill eller vågar vara optimistiska i det här läget. Det är också förenat med taktik att vara fortsatt försiktigt inställd till konjunkturen eftersom det i många företag fortfarande pågår sparprogram och personalneddragningar.

Samtidigt som jag inte ser framför mig att höstens rapporter kommer att skapa någon klang- och jubelföreställning har jag den senaste tiden blivit allt mindre orolig för att en större sättning ska inträffa på börsen i höst.

Ett skäl är det stora intresset från allmänheten att öka andelen aktier i sina portföljer. En bekräftelse på detta är statistik som kom på måndagen som visade ett rekordstort inflöde i aktiefonder i Sverige under september.

Förhoppningar om stigande vinster i börsbolagen under 2010 och 2011 fortsätter också att vara ett starkt argument för att kurserna ska hållas uppe. Efter att ha vägt positiva och negativa faktorer mot varandra står jag fast vid mitt huvudscenario sedan en tid att börsen kommer att ligga på ungefär dagens nivå även vid årsskiftet.

Anders Haskel

Fristående börsanalytiker

[email protected]

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]