Skandias totalavkastning för förvaltningen ökade och Skandiabanken ökade utlåningen.
Starkt av Skandia och Skandiabanken
Mest läst i kategorin
I dag presenterar bank- och försäkringskoncernen Skandia samt dotterbolaget Skandiabanken sina rapporter för första kvartalet 2014.
I Skandias rapport framgår det att totalavkastningen för den traditionella förvaltningen uppgick till 2,5 procent jämfört med fjolårets 2,1 procent. Detta ger ett snitt på 9,3 procent för de senaste fem åren.
Enligt Skandia har portföljen gynnats av ”en något starkare global tillväxt och fortsatt mycket låga räntenivåer”.
– Det finns gott om både möjligheter och risker på dagens finansmarknader. Vi bedömer många aktiemarknader i tillväxtländer som lågt värderade, men samtidigt visar utvecklingen i Ukraina vilka risker som investeringar i tillväxtmarknader kan vara förknippade med, säger Hans Sterte, Skandias kapitalförvaltningschef.
Han fortsätter:
– Väldigt viktigt för utvecklingen på de finansiella marknaderna blir hur centralbankerna agerar. Låga räntor och centralbanker som har öst ut likviditet har höjt värdet på många finansiella tillgångar under de senaste åren, men skapar även stora risker den dag som räntorna ska börja höjas igen.
Koncernens förvaltade kapital har under kvartalet ökat med 6 miljarder kronor till 482 miljarder kronor, varav kapitalet i den traditionella livportföljen stod för 329 miljarder kronor och fond- och depåförsäkring på den svenska marknaden växte med 1 miljard kronor till 128 miljarder kronor.
Premieinkomsten för traditionell förvaltning landade på 4,5 miljarder kronor, jämfört med 3,5 miljarder kronor under samma period i fjol.
Nyförsäljningen av sparförsäkringar ökade med 8 procent jämfört med motsvarande period i fjol.
Skandiabanken presenterar att utlåningen till allmänheten, vilken domineras av bolån, ökade med cirka 5 miljarder kronor från 78 miljarder kronor till 83 miljarder kronor under kvartalet.
Intäkterna för banken under första kvartalet uppgick till 446 miljoner kronor, vilket var en ökning från fjolårets 378 miljoner kronor.
Rörelseresultatet landade på 160 miljoner kronor jämfört med 77 miljoner kronor under samma period i fjol.
Det ökade rörelseresultatet beror på ett starkare räntenetto som i sin tur beror på en större bolånestock samt på grund av något lägre kostnader.
Kreditförlusterna var lägre för perioden och landade på -6 miljoner kronor jämfört med -8 miljoner kronor under samma period i fjol.
”Resan mot att bli en dubbelt så stor bank till år 2018 har fortsatt, genom att vi under kvartalet ökade vår utlåning till allmänheten med 6 procent, fortfarande dominerat av bolån. Det är en snabb tillväxttakt, även om den inte är lika kraftfull som under de senaste tolv månaderna, då utlåningen växte med totalt 40 procent”, skriver bankchefen Øyvind Thomassen.
Øyvind Thomassen förklarar även att den svenska fond- och aktieverksamheten har fått ordentlig fart och att banken presenterar ”den högsta försäljningen sedan vi startade banken år 1994”.
Nettokundkassaflödet har ökat med 352 miljoner kronor jämfört med det första kvartalet 2013, framförallt eftersom köpen har fördubblats.
”Extra roligt är att hela 15 procent av fondköpen har gjorts av nya kunder som öppnat sin värdepappersdepå under kvartalet. Även antalet aktieaffärer har ökat, och var 7 procent fler än första kvartalet 2013, innan vi tog fram vår nya prislista”, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.