Realtid

"Stark krona – orosmoln för börsen"

administrator
administrator
Uppdaterad: 10 jan. 2011Publicerad: 10 jan. 2011

Börsexperten Peter Malmqvist oroar sig över den stärkta kronan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mitt i glädjeyran på börsen oroar sig börsexperten Peter Malmqvist över den stärkta kronan som försämrar exportföretagens intjäningsmöjligheter.

Historiskt sett har aktier i exportbolagen på Stockholmsbörsen visat kraftiga kursuppgångar i samband med att kronan försvagats.

Men nu på sistone har aktiekurserna stigit trots att kronan stärkts.

Har du några tankar kring den stärkta kronan och om det utgör ett hot mot börsbolagen nu?

– Ja, absolut. Det är en av de faktorer som jag verkligen funderar mycket på just nu, säger Peter Malmqvist till Realtid.se.

– När euron går under 9 kronor så är kronan nämligen definitivt stark.

– Och nu på sistone har kronan dessutom hackat sig ned dit och hållit sig kvar.

– Den har ju legat på de här starka nivåerna under i alla fall en månad eller något sådant.

ANNONS

– Så det känns som att det är en ny trend.

Enligt Malmqvist har euron flera gånger tidigare fallit ner mot starkare nivåer kring 9,05-9,10 kronor, men sedan nästan alltid tidigare studsat uppåt igen.

– Men om euron nu har brutit sig igenom den nivån nedåt, så kanske det här är en ny trend.

– Och då skulle vi kunna få en ytterligare förstärkning av kronan.

Tidigare har det i grunden inte varit Malmqvists huvudscenario, eftersom ”motståndet” vid 9,05 kronor visat sig hålla så många gånger.

– Det har känts som att när euron har fallit ner till de nivåerna så har marknaden alltid vänt lite och sagt sig att ”nu har kronan stärkts klart”.

– Men nu när euron har fallit under den nivån och hamnat nere på 8,95 kronor som vi har sett på sistone, då tycker jag att det är ett nytt mönster som jag bevakar väldigt noggrannt.

Finns det risk för att det kan bli en större börsnedgång nu på grund av den stärkta kronan? Hittills verkar ju ingen bry sig om stärkt krona nu i alla fall?

ANNONS

– Nej, sådant brukar ta ett tag – dels därför att det är väldigt svårt att räkna på beroende på att vi även har dollarn som viktig valuta för börsbolagen.

– Själv hävdar jag trots allt att euron är viktigare för börsen som helhet; att vi har större handel med eurorelaterade länder än vad vi har med dollarrelaterade.

– Men det tar nästan alltid längre tid än vad man tror innan sådana här faktorer slår på börskurserna.

– Och exakt vid vilken nivå , är också svårt att säga.

Enligt Malmqvist finns det nämligen motverkande effekter av en stärkt krona.

– Den goda sidan med en stärkt krona, det är möjligen att vi då inte får in samma inflationsimpulser via importen som vi hade fått med en normal eller svag krona.

Effekten av en stärkt krona blir då i sin tur att Riksbanken inte lär behöva höja sin styrränta fullt så mycket som kunde förväntats om kronan varit något svagare, bedömer Malmqvist.

– Det är de här två effekterna man måste utvärdera; dels vinstpress som kan komma via förstärkningen av kronan, men också den lättnad på ”avkastningskravet” som kan komma av att räntorna inte behöver höjas lika snabbt igen.

ANNONS

Det har alltså en motverkande effekt.

– Så de här två effekterna står hela tiden emot varandra.

Hittills har Malmqvist gjort bedömningen att den starkare kronan inte kommer att pressa börskurserna.

Men inom kort kommer nästa hållpunkt; börsbolagens resultatrapporter för fjärde kvartalet 2010.

Nyckelfrågan är om aktieanalytikernas förväntningar återigen kommer att överträffas ganska brett, såsom varit fallet under de senaste rapportperioderna.

– Det kanske är lite tidigt att förutspå det, men om nu vinsterna i den här rapportperioden blir lite mer i balans med aktieanalytikernas förväntningar, och möjligen att ett och annat exportbolag också framhåller den stärkta kronan som något som kan dämpa utvecklingen framöver; då är det inte osannolikt att börskurserna kan komma att påverkas . Det tror jag alltså.

Enligt Malmqvist är det de tunga exportbolagen som är mest påverkade av en stärkt krona.

En del väldigt internationellt utspridda företag som SKF, Electrolux och möjligen Atlas Copco behöver inte drabbas mest av en stärkt krona eftersom de har mycket tillverkning utanför Sverige – även om de har nästan bara intäkter från utlandet.

ANNONS

– Ju mindre svensk produktion och mindre svenska kostnader, desto mindre känsligt är ett bolag för en stärkt krona.

– Men pratar vi om Stockholmsbörsens exportinriktade bolag, så har de fortfarande en hel del svenska kostnader – även om det varierar mellan bolagen.

– Och ur mitt perspektiv – när jag pratar om börsen som helhet – så bör en tydlig kronförstärkning inverka negativt på de här bolagens vinsttillväxt, omräknat till svenska kronor.

– Det är i alla fall vad jag räknar med.

– Sedan om det blir på de här nivåerna, eller om kronan måste stärkas ytterligare lite; där är jag verkligen osäker alltså.

– Mot kronförstärkningen står ju nämligen samtidigt återhämtningen för de här exportberoende, konjunkturkänsliga bolagen.

– Den konjunkturåterhämtningen var ju fantastisk under 2010 – särskilt under andra halvåret.

– Volymerna kom tillbaka och så vidare. Det har ju en väldigt positiv inverkan på vinsterna.

ANNONS

– Och i den miljön så kan ju kronförstärkningar ”drunkna” till viss nivå alltså.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]