Transaktionsvolymen upp 36 procent första halvåret.
Stark efterfrågan på kommersiella fastigheter
Mest läst i kategorin
Det råder just nu en stark efterfrågan på kommersiella fastigheter i Sverige, enligt DTZ Reserch.
Fastigheter för lite drygt 65 miljarder kronor omsattes under första halvåret 2014, vilket är 36 procent mer än under motsvarande period i fjol.
Den genomsnittliga volymen för det första halvåret under de senaste tio åren är 48 miljarder kronor.
Det är framför allt under andra kvartalet i år som omsättningen har ökat starkt, då fastigheter omsattes för 41 miljarder kronor, vilket är 38 procent mer än Q2 2013, enligt DTZ Reserach.
– Den omsatta volymen första halvåret 2014 är den högsta sedan 2007. Det året uppgick helårsvolymen till 140 miljarder kronor. Det är mycket möjligt att vi kommer upp i en lika hög volym i år, men det beror på hur många och vilka objekt som kommer ut på marknaden, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.
Bostäder var det största segmentet under första halvåret med en andel på 31 procent. Kontor var det näst största segmentet med en andel på 27 procent.
Stockholm var den marknad som attraherade mest kapital med närmare 42 procent av transaktionsvolymen under första halvåret. Västra Götalands andel uppgick till 15 procent och Skånes andel till fyra procent. Övriga marknader står tillsammans för 39 procent av totalvolymen.
De svenska investerarna har fortsatt att dominera marknaden och stod för mer än 88 procent av det investerade kapitalet och 84 procent av försäljningsvolymen under första halvåret.
– Transaktionsmarknaden har fått upp farten och det mesta talar för att det kommer att fortsätta så. Efterfrågan är stark och köparna är idag beredda att ta större risk både i termer av geografiskt läge och fastighetssektor. Finansieringsmöjligheterna är extremt goda och med undantag av belåningsgraderna, som fortfarande är lägre, börjar man här kunna skönja vissa likheter med tiden 2006-2007, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.