Realtid

Speldom kan gräva monopolets grav

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 mars 2007Publicerad: 06 mars 2007

En ny EU-dom kan bli ännu ett slag mot det svenska spelmonopolet. Domen gäller tre ombud för spelbolag som inte fått spellicenser i Italien. Men ordalydelsen anses kunna bana väg för privata bolag även i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Man får nog se domen som ett betydande steg framåt för de utländska bolag som vill etablera sig i Sverige, säger Ulf Bernitz, professor i Europarätt till TT. Främst utifrån domstolens resonemang kring den fria etableringsrätten inom EU.

Den nya domen gäller villkoren för hur spellicenser delas ut i Italien, där regelverket bland annat utestänger utländska aktiebolag.

Målet rör tre italienska ombud för det brittiska vadslagningsföretaget Stanley, som inte fått ansöka om italienska spellicenser.

Den nya domen lämnar, liksom tidigare domar i samma ämne, öppet för fortsatta nationella regelverk av sociala skäl. Men domen slår bland annat fast:

”Att utesluta bolag från att delta i processen att få spellicens går utöver vad som är nödvändigt för att hindra aktörer på spelmarknaden att vara inblandade i kriminell verksamhet (. . .)”

– Domen är bra och visar att domstolen inte drar sig för att ta i med hårdhandskarna mot länder som fortsätter att hävda spelmonopol, säger Christofer Fjellner, moderat ledamot i EU-parlamentet.

En inställning som inte delas av socialdemokraternas ledamot i kulturutskottet Lars Wegendal med ansvar för spelfrågor:

– Som jag ser det handlar domen om situationen i Italien, inte om nationers rätt att ha en nationell lagstiftning. Domen i sig är dessutom en fördel för dem som liksom vi vill ha kvar en reglering liknande den vi har i dag, säger han.

ANNONS

I Sverige har flera spelbolag, till exempel Unibet och Ladbrokes, i snart tio år försökt få tillstånd att ordna spel på samma villkor som Svenska Spel. Den förra regeringen spjärnade emot och hävdade monopolet med motiveringen att en avreglering skulle skapa spelmissbrukare.

– Men under hela valrörelsen hörde vi de borgerliga partierna lova en avreglering och att licenser på lika villkor är ett alternativ. Nu väntar vi på att den nya regeringen ska agera också, säger Ladbrokes svenska vd Douglas Roos.

Spelbolaget Unibet har också försökt få tillstånd och har dessutom stämt Sverige för att monopolet strider mot den fria etableringsrätten. EU-kommissionen synar för närvarande det svenska monopolet och beslut om en eventuell stämning inför EU:s domstol väntas under våren.

– Kommissionen har varit kritiska till Sverige och den här domen torde ge dem än mer vatten på sin kvarn, säger Ulf Bernitz.

Regeringar må komma och gå, men spelfrågan består och utredandet kring spelreglerna har pågått i åratal.

– Vi vill ha en dialog och ett regelverk och är beredda att medverka till att det får en för alla bra utformning, säger Unibets vd Petter Nylander.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]