En brittisk hedgefond har anställt en expert som ska investera 630 miljoner kronor i andras avsomnade rättstvister i Europa.
Spekulerar i grupptalan
Mest läst i kategorin
Sedan 2003 kan en person eller myndighet föra talan för en hel grupp av fysiska och juridiska personer i en rättegång också i Sverige. Ericsson och Skandia har dragits in i rättstvister genom grupptalan.
Fonden MKM Longboat, som förvaltar 300 miljarder kronor, har nu anställt juristen Susan Dunn som specialiserat sig på att stämma företag åt andra, skriver brittiska The Times.
Flera hedgefonder är redan sporadiskt inblandade som tredje part i rättegångar där investerare täcker domstolskostnaderna i utbyte mot en andel av skadeståndet vid en fällande dom.
MKM Longboat är den första fond som anställer en förvaltare med ett öronmärkt kapital som bara ska bekosta rättstvister. Susan Dunn räknar med att få mer pengar vid behov.
Som grundare och operativ chef för företaget IM Litigation Funding har Susan Dunn tidigare på andras vägnar stämt revisionsfirman Moore Stephens på 1,2 miljarder kronor för försummelse. Nu letar hon efter tvister som kan ge 40 miljoner kronor och uppåt.
John Godden, hedgefond-konsult hos IGS Group, konstaterar att intresset bland hedgefonder för att finansiera rättstvister ökar.
– Om du kan få jurdisk expertis att peka ut ett starkt rättsfall, så kan det bli en tacksam investering för en hedgefond som är redo att lägga pengarna på bordet på förhand.
Finansgruppen Smith & Williamson och den tyska försäkringsjätten Allianz har också stiftat fonder som ska ägna sig åt att investera i rättsfall.
Tillväxten har hämmats av tvekan huruvida det är etiskt eller ens lagligt att systematiskt profitera på andras rättstvister.
Enligt ett domslut från Storbritanniens motsvarighet till hovrätten nyligen är det lagligt så länge den tredje parten inte försöker påverka utfallet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.