Du måste spara mellan 600 och 1 000 kronor i månaden för att få en rimlig levnadsstandard som pensionär.
Spara nu för hygglig pension
Mest läst i kategorin
Det rådet får 70-talisterna i en ny rapport från försäkringsbolaget Folksam.
Är man 70-talist och arbetare bör man ha ett sparkapital på 650.000 kronor den dag man går i pension för att under tio år få en pension som motsvarar 70 procent av slutlönen.
Är man 70-talist och tjänsteman bör sparandet uppgå till 850.000 kronor. En offentligt anställd bör lägga undan 750.000 kronor för att kunna bibehålla en rimlig levnadsstandard efter pensionen.
Men 70-talisterna har fortfarande god tid på sig att spara ihop till de beloppen, menar Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman.
Hur man sparar är upp till var och en, men väljer man en pensionsförsäkring så uppskattar Folksam att den genomsnittliga månadspremien blir 630 kronor för en arbetare, 800 kronor för statsanställda, 830 kronor för kommunanställda och 950 kronor för privatanställda tjänstemän.
Att sparbehovet blir olika för olika yrkesgrupper, även om lönen är lika, beror på skillnader i olika tjänstepensionsavtal. Modellen som använts för beräkningarna tar också hänsyn till risken för arbetslöshet, studieavbrott, föräldraledigheter och andra händelser som påverkar inkomsterna.
För de uppskattningsvis 20 procent av 70-talisterna som saknar tjänstepension fördubblas sparbehovet.
En sen start i arbetslivet minskar också tjänstepensionen kraftigt, något som riskerar att drabba kvinnor i större utsträckning än män, enligt Folksam.
Kan man jobba till 67 års ålder halveras sparbehovet, enligt Folksam.
Om man väljer att spara i olika fonder bör man också titta närmare på vilka avgifter som fondförvaltaren tar ut. Många fondförvaltare tar ut höga avgifter.
”Vid en avgift på 1,6 procent eller mer försvinner minst 40 procent av pensionskapitalet till förvaltarna. De höga avgifterna skulle inte vara något problem om det fanns ett entydigt samband mellan höga avgifter och hög avkastning, men hittills har detta samband lyst med sin frånvaro”, skriver Håkan Svärdman i rapporten.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.