Elektronikjätten Sony är i ordentlig gungning. Företagskulturella skillnader mellan Japan, USA och Europa uppges ha hindrat utvecklingen – och avvecklingen.
Sony slaktar och skär ned
Mest läst i kategorin
Japanska elektronikföretaget Sony är på randen av en stor omstrukturering, skriver The Times i dag. Stora uppsägningar och förändringar i ledning och tillverkning är väntade.
Enligt tidningen har källor inom bolaget avslöjat att olika avdelningar inom Sonykoncernen står inför en serie ”slakter av heliga kor”. Många av Sonys långvariga affärsmetoder kan komma att avskaffas eller ändras till följd av detta, tror källorna.
Många analytiker anser att den väntade omstruktureringen kommer alldeles för sent. Analytikerna varnar för att Sony står inför många, långa år av förluster i mångmiljardklassen. De anser att koncernen måste låta dess president Sir Howard Stringer få fritt spelrum att göra som han vill. Att låta Stringer – som tillträdde 2005 – ta i med hårdhandskarnautan och göra radikala förändringar att ta hänsyn till bolagets äldre garde.
Japanska analytiker ska bara helt nyligen ha upptäckt kulturskillnaderna mellan Sonys japanska och dess amerikanska och europeiska bolag. Stringer ska ha haft svårt att få sin vila igenom.
Tunga investerare uppges hålla med om den bilden. Och Koya Tabata, analytiker på Credit Suisse, anser att Sony behöver göra om sin affärsmodell till att inrikta sig på innehållet, mjukvara snarare än hårdvara. Annars riskerar Sony att hamna hjälplöst efter konkurrenter som Apple och Nintendo.
Times skriver att förändingarna inom Sonykoncernen kommer att offentliggörs i februari. Merparten förväntas drabba Sonys japanska operationer i form av stängning av fabriker och utplånandet av flera stora avdelningar
Någon gång efter den stundande Consumer Electronics Show i Las Vegas – som äger rum den 8-11 januari – väntas Sony gå ut med uppgifter om omstruktureringen.
Ett kortfattat Sony-meddelande från december meddelade att företaget kommer att satsa på kortsiktiga besparingar samt uppsägningar av 16.000 ur den permanenta och tillfälliga personalen. All affärsverksamhet som inte ger tillräckligt hög profit eller tillhör kärnverksamheterna kommer att ses över med lupp.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.