Realtid

Sony Ericsson tagen på sängen

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 05 okt. 2004Publicerad: 05 okt. 2004

Ett okänt svensk bolag bakom Sony Ericsson P910 levererar samma teknik till taiwanesiska Arima. Den smarta mobilen Arima U300 premiärvisas i dag på Symbian Expo i London.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I våras var det stort hysch-hysch i mobilbranschen vilka två mobiltillverkare som utvecklade nya smarta mobiltelefoner med tangentbord. I juli presenterade Sony Ericsson P910. Och i dag premiärvisar taiwanesiska Arima sin smarta U300. P910 och U300 är byggda på samma gränssnittsplattform från det lilla, okända utvecklingsbolaget UIQ i Ronneby.

Blekingebolaget UIQ, med vd:n Johan Sandberg i spetsen, har utvecklat användargränssnittet som kallas UIQ 2.1 och utformningen av menyprogrammen som används i både P910 och Arima U300. UIQ gör att mobilerna fungerar med både tangentbord och penninmatning på den tryckkänsliga skärmen, till skillnad mot gränssnittetsmjukvaran Nokia använder, Nokia series 60.

Arima har arbetat fram U300 tillsammans med UIQ. Och Arima har en fördel som uppstickare.

– Tack vare UIQ:s mjukvara fungerar alla program för P910 också för Arima U300, förklarar Elisabet Melin, marknadschef på UIQ, till Realtid.se.

Hon betonar samtidigt att det hårdvarumässigt skiljer väldigt mycket mellan P910 och U300.

– Varje kund gör sina egna anpassningar, säger hon utan att avslöja hur nära Arima är en lansering.

Arima är den tredje mobiltillverkaren, förutom Motorola och i Sverige okända asiatiska BenQ, utanför Symbians ägarkrets som bygger en avancerad smartphone på Symbians operativsystem, Symbian OS v 7.0 som opererar ihop med UIQ:s mjukvara. Bakom Symbian står Nokia, Sony Ericsson, Ericsson, Siemens, Samsung och Panasonic, där hittills bara Sony Ericsson är UIQ-kund.

I dag möts UIQ och Arima på Symbian Expo i London i London.

ANNONS

– Vi är spända inför premiärvisningen av Arima U300 på Symbian Expo där så gott som alla bolag som är inblandade i utvecklingen av smartphones är närvarande. Vår lyckosamma utveckling av U300 ger oss en idealisk chans att göra en rivstart på marknaden för smartphones under eget varumärke, säger Stephen Lee, vd för Arima, i ett uttalande.

Men det är ingen lätt match.

– Det är ett stort steg för en kontraktstillverkare att lansera en avancerad mobil under eget varumärke, menar en person med mångårig erfarenhet inom mobiltelefonbranschen.

Han menar samtidigt att Arima är en kunnig kontraktstillverkare som under de senaste åren varit med och utvecklat flera av Sony Ericssons billigare modeller, där Arima levt upp till Sony Ericssons högt ställda krav.

Mobiltillverkare är vana att kunna bygga upp vattentäta skott utan ”läckage” hos sina underleverantörer och tillverkare. Om relationen mellan Sony Ericsson och Arima kan störas av lanseringen av Arima U300 är för tidigt att säga.

Joint venturebolaget Symbian hanterar också de höga kraven på sekretess. Där har de olika delägarna och uppdragsgivarna olika avdelningar som inte har insyn i varandras utvecklingsarbete.

Symbian äger i sin tur UIQ. UIQ, som har huvudkontor och 125 anställda i Ronneby, kan nu se hur Symbian har möjlighet att slå igenom på riktigt.

– Inom sex månader lanseras 6 mobiltelefoner med UIQ:s mjukvara. Fyra av dem från våra nuvarande kunder och två som jag inte kan kommentera, säger Elisabet Melin på UIQ till Realtid.se.

ANNONS

Två nya kunder med andra ord. Och en möjlig föraning till Sony Ericssons uppföljare till P910.

Om fyra månader kommer UIQ att presentera nästa version av sitt användargränssnitt.

– Den nya versionen av användargränssnitt, UIQ 3.0, skapar nya möjligheter för både enhandsmobiler och pennbaserade mobiler. I 3.0 finns vårt nya Operator Configuration Package, vilket gör det enklare för mobiloperatörer att konfigurera mobilerna när de ska marknadsföra mobiler under eget varumärke, säger Carina Dietmann, informationschef på UIQ, till Realtid.se.

– Den kommande versionen har en flexiblare arkitektur. Med UIQ 3.0 kan flera mobilmodeller utvecklas på samma grund. Utvecklarna kan dra i spakarna på ett enklare sätt och använda samma grund för både avancerade high-endmodeller och massmarknadsmodeller, förklarar Elisabet Melin.

Och i slutändan kan mobiltillverkarna lättare anpassa inställningarna till både skärmstorlek och om det ska vara touchscreen eller inte.

– Det gör att vi blir mycket mer konkurrenskraftiga, säger Elisabet Melin.

Och pennan som såg ut att lämna mobilvärlden kan göra en rejäl come-back.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]