Lundabolaget Nocturnal Visions patentsökta mörkerseende lockar både mobil- och biltillverkare.
Sony Ericsson och Toyota kan lyfta nystartat Lundabolag
Mest läst i kategorin
Nocturnal Vision startades så sent som i maj i år. Och bolaget kom på en tredjeplats när årets Venture Cup avgjordes för två veckor sedan.
Det som väcker intresse är den patentsökta algoritmen som som ger kameror ett bättre mörkerseende.
– Både Samsung och Sony Ericsson tycker att tekniken är väldigt intressant, säger Henrik Malm på Nocturnal Vision till Ny Teknik.
Tekniken ska fungera både på stillbilder och video. Tekniken reducerar brus på ett nytt sätt och föremål i bilden behåller skarpa kanter.
– Man kan säga att resultatet blir som när man drar upp ljusstyrkan i ett rum med en dimmer till lampan, säger Magnus Oskarsson, lektor i matematik och en av grundarna, till Sydsvenskan.
Tekniken härmar ögats sätt att förbättra synintrycket i svagt ljus. Det är en australisk zooligiprofessor, Eric Warrant, knuten till Lunds universitet, som forskat kring nattaktiva insekternas mörkerseende.
– Exempelvis finns det mycket att lära av nattaktiva dyngbaggar som lever i komockor, säger han i ett pressmeddelande.
Förbättrade möjligheter att se i mörker är speicellt intressant för trafiken. När biltillverkaren Toyota sökte bioinspiration – att konstruera tekniska lösningar med naturen som förebild – stötte de på Eric Warrants forskning och inledde ett samarbete. Samarbetet innebär också att Toyota tillförsäkrat sig ensamrätt att använda tekniken inom bilindustrin. Toyota finansierade forskarnas arbete under förra året.
Kameran testas av Toyotas utvecklingsavdelning i Bryssel sedan ett halvår – oberoende av Nocturnal Visions verksamhet.
– Vi har rättigheterna till alla andra branscher, säger Henrik Malm, till Realtid.se.
Grundarna av bolaget är matematiklektorn Magnus Oskarsson, matematikforskaren Henrik Malm och Eric Warrant.
Medgrundare är också Tomasz Gidzgier, Michael Hoy och Benjamin Page, som utvecklat affärsplanen.
– Vi har också tagit in Mats Jacobsson, före detta vd på Scalado, som styrelseordförande och tillfällig vd, säger Henrik Malm.
Henrik Malm utesluter inte ett samarbete med det framgångsrika mobilteknikbolaget Scalado – också baserat i Lund. Scalado utvecklar applikationer som bearbetar digitala bilder i mobilkameran.
– Vi gör lite tester tillsammans med Scalado, men det är inte det hetaste språet just nu.
Nocturnal Vision är uppbackade av Lunds universitets utvecklingsbolag Luab som också har gått in som delägare.
– De har gått in med 150.000 kronor och stöd i form av bland annat juridisk hjälp. Thomas Rundquist är Luabs representant i styrelsen.
Tidgare i år har Nocturnal Vision fått 300.000 kronor från Vinnova och framgångarna i Venture Cup gav bolaget 175.00 kronor i prispengar.
– Det räcker över sommaren och lite till. Sen behöver vi nytt kapital.
Det kan Luab gå in med?
– Det vet jag inte, det är kanske möjligt att de kan gå in med lite till. Vi söker också andra finansiärer. Vi har lite kontakter här nere, säger Henrik Malm till Realtid.se och låter förhoppningsfull.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.