Realtid

Småföretagens kunskap kring tjänstepension ”generellt oroväckande låg” 

Tjänstepension
Trifa Chireh, pensionsspecialist, Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 05 okt. 2020Publicerad: 05 okt. 2020

En liten andel av småföretagen tar upp tjänstepension när de nyanställer, för att de inte erbjuder det eller vet för lite om det, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist, på Länsförsäkringar, till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Endast tre av tio arbetsgivare bland företag upp till 49 tar upp tjänstepension som löneförmån när man nyanställer. Anledningen till detta är att många anställda inte tänker på vikten av tjänstepension över huvud taget eller tar det som en självklarhet att företaget erbjuder pension, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist, på Länsförsäkringar. För företagen handlar det bland annat att man inte vill ta upp något man ofta inter erbjuder. Men kunskapen om tjänstepension bland småföretag är också otillräcklig, enligt Trifa Chireh.

– Kunskapen kring tjänstepension är generellt oroväckande låg. Så många som var tredje småföretag saknar tjänstepension för sig själv eller sina anställda och den största andelen finns i storstadsregionerna. Det är fler företagare i branscherna hotell och restaurang, tjänsteföretag, samt IT och kommunikation, där många väljer en annan väg än den med traditionella och trygga anställningar, vilket riskerar bli morgondagens fattigpensionärer. 

Enligt Länsförsäkringars beräkning så kan en arbetstagare som tjänar 30 000 kronor per månad gå miste om 18 000 kronor om året i och med att genomsnittspersonen får fem procent av lönen i tjänstepension. På sikt kan denne arbetstagare gå miste om 630 000 kronor i disponibel pensionsinkomst om man utgår ifrån en person som är 30 år idag och vill gå i pension vid 65 års ålder. 

–  Många företagare upplever att pensionsfrågorna är svåra och krångliga. Jag förstår att en småföretagare har mycket annat att tänka på och att tiden går till att sköta verksamheten, men hur företaget agerar i tjänstepensionsfrågan får konsekvenser både för samhället, småföretagaren och de anställda.

Enligt Trifa Chireh löner det sig för företag att erbjuda en helhetslösning innefattande tjänstepension, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och sjukvårdsförsäkring.

–  Företag som erbjuder en sådan helhetslösning för sina medarbetare är generellt oftare friskare företag. Och det ger i sin tur lönsammare företag.  
Coronapandemin har påverkat efterfrågan i början men nu har den gått tillbaka till normala nivåer igen, säger Trifa Chireh.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]