Entreprenörer och finansmän bävar nu för konsekvenserna av det osäkra parlamentariska läget. Många hoppas på Reinfeldts inviter. Men det blir inte bara Mona Sahlin som får ompröva sin politik.
Släpp sargen, Reinfeldt
Mest läst i kategorin
Sveriges entreprenörer kan inte längre vara säkra på vilka förutsättningarna är för att skapa och driva företag under de närmaste fyra åren.
– Viktigast för näringslivet är förutsägbarhet och stabilitet, inte minst för snabbrörliga branscher som vår, säger Charlotta Falvin, vd för telekomfenomenet TAT.
Hon ser gärna nya konstellationer, men varnar samtidigt för den osäkerhet det innebär för näringslivet.
– Brett samarbete är bra i den mån det innebär förutsägbarhet. Jag kan vara rädd att det skulle bli svårt att spå vad en konstellation med Alliansen plus Miljöpartiet kommer att fatta för beslut.
– Det mest framträdande resultatet är Sverigedemokraternas intåg, som jag tycker är bedrövligt. Speciellt sorgligt att det i hög grad är från Skåne som många röster kommer. Normalt är jag en stolt skåning, men inte över detta, säger Charlotta Falvin.
– Tråkigt för Sverige och pinsamt för de etablerade partierna, säger Per Bystedt, också han telekomentreprenör med smartphoneföregångaren Neonode.
– Jag tror dock inte att SD kommer att få särskilt mycket reellt inflytande. Mest jobbigt för oppositionen som varje gång de röstar emot regeringen riskerar att därmed ”rösta med” SD.
– Jag förstår inte heller varför SD konsekvent kallas högerparti och extremhöger, säger Per Bystedt.
– Det var mer förståeligt när det gällde Ny Demokrati eller om man tittar på Fremskrittspartiet i Norge, men stämmer inte in på SD.
– Läser man deras valprogram så är det ju ett populistiskt hopkok med nationalsocialistiska influenser. ”Värna det egna landet och folket”, ”inte sälja ut landet till kapitalet” och så vidare. Ibland långt till vänster, ibland i mitten och ibland långt ute på högerkanten.
Under några skälvande minuter på söndagskvällen såg det ut som om Alliansen skulle få egen majoritet. Så blev det inte. Oavsett hur vilken regering vi får blir det nu svårare att veta vad som gäller.
– Jag vill att Sverige åter tar täten som it-nation, säger bredbandsoperatören Bahnhofs ordförande Jon Karlung.
– Näringspolitiskt hade jag därför hoppats på ett tydligt utslag.
En annan av Sveriges tongivande entreprenörer och it-profier är inne på samma spår.
Jonas Birgersson, vd för First North-noterade Labs2 tycker att Sverige ligger bra till när det gäller it jämfört med många andra länder.
– Dock så har de senaste fyra årens politik inte innehållit några positiva satsningar på till exempel bättre digital infrastruktur, bättre medborgarnytta eller ökad konkurrenskraft för näringsliv, säger han i en kommentar till Realtid.se.
Han är inte nådig i sin kritik av hur Alliansen och infrastrukturminister Åsa Torstensson (C), som nu ser ut att få sparken av Fredrik Reinfeldt (M), försummat möjligheten att bygga upp något för framtiden under sina fyra år vid makten.
– Tvärtom har de få förslagen inom it-området alla varit negativa och i princip bara varit varianter på temat om massavlyssning.
Särksilt pekar han på FRA-lagen som ett misslyckande för regeringen.
– Hur känns det nu när SD är några veckor bort från att börja kräva tillgång till denna övervakningsapparat?
FRA-lagen har enligt Jonas Birgersson redan skrämt bort investeringar från Sverige.
– Varför hamnade Googles stora driftanläggning i Finland tror ni?
Dessutom blir det dyrt att sköta all denna övervakning. Konsekvensen blir att bredband och telefoni blir dyrare.
I finansvärlden kan det osäkra parlamentariska läget också bli en dyr affär.
– Man blir lite ledsen. Det här är det absolut sämsta läget man kan tänka sig. Mänskligt, men också ur ett marknadspesrpektiv, säger finanskoncernen Öhmans vd Tom Dinkelspiel.
– Jag tror kronan gått lite svag nu på morgonen som en konsekvens.
– Ur ett personligt perspektiv är det frustrerande att SD kommer in i riksdagen. Jag hoppas inte vi får en samhällsutveckling som i Danmark med större avståndstaganden och acceptans i de här frågorna. Det hoppas jag vi slipper.
Vad ska Reinfeldt göra nu?
– Jag tycker att han ska fortsätta skicka inviter till Miljöpartiet. Som jag ser det är det enda vägen framåt.
Kan han bryta upp blockpolitiken ytterligare?
– Säkert. Men det är inte jag man att svara på. Jag tycker att Alliansen står för en sund och bra tillväxtpolitik. I stora delar är den politiken i dag nära mitten.
– Jag har bara svårt att se Mona Sahlin stödja en Alliansregering. Men konstigare saker har hänt.
Men Finanssveriges nestor Olof Stenhammar delar inte de andras oro.
– Vi har ändå haft en osedvanlig stabilitet och tillväxt under den här svåra tiden som varit, säger han till Realtid.se.
– De genomförda skattesänkningarana, med jobbskatteavdrag och annat, har underskattats. Det är detta som haft den enskilt största inverkan på hur ekonomin gått.
– Jag tror inte allt detta hotas bara för att vi har ett osäkert parlamentariskt läge.
Olof Stenhammar vill nu flytta strålkastarna från Fredrik Reinfeldt och Moderaterna.
– Det är inte bara regeringen som bär ansvaret utan även de andra partierna. Det gäller ju att inte låta SD vara vågmästare.
– Vi har haft många socialdemokratiska minoritetsregeringar i Sverige. Det fokuseras otroligt mycket på det här nu, men vi har haft det förr. Det är de som säger nej till ett samarbete som låter SD få inflytande.
– Fredrik Reinfeldt sa i natt att han kommer att söka kontakt med Miljöpartiet. Då är det upp till Miljöpartiet att säga ja eller nej. Säger Miljöpartiet helt nej och drar ner rullgardinen – då är det ju de som fattat beslutet, säger Olof Stenhammar.
– Så Fredrik Reinfeldt var väl smart som lägger över ansvaret. Stänger Miljöpartiet eller Socialdemokraterna en dörr nu så är det naturligtvis ett beslut som de får stå för.
– Det kommer att komma en mängd förslag för att lösa det här läget.
– Det här innebär att oppositionen kommer att få inflytande över politiken. Alliansen måste nu anpassa sin politik för att få igenom sina förslag.
– Det är inte så stora skiljelinjer egentligen mellan blocken. Det handlar om vissa enskilda frågor. Dem kan man kanske undvika och vara försiktiga med.
– Hela indignationen över SD – det är decennier av dålig integrationspolitik som lagt grunden. De etablerade partierna har själva skulden i det här. Det är därför de är så indignerade nu. De borde rannsaka sig själva istället.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.