Skistar är beredd att ta strid mot staten i Högsta domstolen: de anser sig blåsta på 180 miljoner kronor.
Skistar stämmer staten på 180 miljoner kronor
Mest läst i kategorin
Striden gäller nio års liftkortsintäkter: mellan 1999 och 2007 tvingades Skistar att lägga på 12 procents moms på liftkorten vid sina skidanläggningar – men man borde, anser företaget, ha tagit ut sex procent, eftersom lagen ändrades 2001. Skistar menar därför att man har rätt att få tillbaka mellanskillnaden, 181 miljoner kronor plus ränta, från staten.
I går lämnade Skistar in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt via sina ombud, advokat Ola Wiklund och jur kand Malin Persson på Gernandt & Danielsson, som meddelar tingsrätten att de även avser att väcka talan i Högsta Domstolen.
”Staten har felaktigt implementerat det sjätte mervärdesskattedirektivet (77/388/EEG)”, skriver bolaget i sin stämningsansökan.
– För oss är det här ett gammalt ärende som vi drivit i många år, säger Magnus Sjöholm, finanschef på Skistar, och förklarar sin och Skistars syn på ärendet:
– I grunden handlar det om att vi tycket om att åka skidor och sälja skidpass, och vi anser att intäkter därifrån är lika med intäkter från idrott, medan staten tycker att själva skidliftåkandet handlar om personbefordran. Och på den tiden var momsen på personbefordran 12 procent och på idrott sex procent.
– Idag är det klassat som idrott, men på den tiden var det alltså enligt staten klassat som personbefordran. Vi hävdar att det även på den tiden var idrott, fortsätter Sjöholm.
Om ni får rätt: är detta 180 miljoner kronor som inte är diskonterat i nuvarande aktiekurs?
– Ja, så är det absolut.
Så det blir kurspåverkande om ni får rätt mot staten?
– Ja, om vi får rätt så är det en ansenlig summa in.
Vad ska ni göra med pengarna om ni vinner?
– Det är inget vi spekulerar i över huvud taget, säger Magnus Sjöholm.
I stämningsansökan återfinns en viss juristhumor, apropå det Sjöholm nämner om att momssatsen för just liftkort till slut ändrades:
”Även den svenska lagstiftaren har till slut insett att tillhandahållande av liftkort utgör ett tillhandahållande av en idrottstjänst. Fr.o.m. den 1 januari 2007 beskattas därför transport i skidliftar såsom annan idrott med 6 procent. Motivet för detta är att ett tillhandahållande av en transport i skidlift i normalfallet inte endast torde avse transporten utan även möjligheten att nyttja nedfarten i skidanläggningen”.
Nu är det upplagt för match i tingsrätten eller HD.
Olle Blomkvist
Martin Lindgren
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.