Ett 30-tal anställda, bland dem flera chefer, har fått fria pendlarresor mellan hemmet och arbetsplatsen av arbetsgivaren SJ. Enligt SJ kan det röra sig om förmåner till ett värde av ett par miljoner kronor.
Skattefusk med tågresor granskas
Mest läst i kategorin
SJ har självt anmält till Skatteverket att företaget inte betalat alla skatter och avgifter som man borde gjort för resorna.
I samband med en omorganisation i år har SJ:s verksamhet centraliserats och en stor del av den administrativa personalen har fått Stockholm som ny tjänsteort. Det har inneburit en förändring av resmönstren för ett 30-tal personer. Deras resor från hemorten till Stockholm, som tidigare var tjänsteresor, har förändrats till resor till och från arbetet och är därmed skattepliktiga.
De har fått fria tågresor, som borde deklarerats som skattepliktig löneförmån, men så har inte skett.
På samma sätt kan övernattningar som tidigare varit skattebefriade, eftersom de hängt ihop med tjänsteresa, nu komma att förmånsbeskattas.
– Att resornas hanterats fel i vissa fall blev tydligt i somras. Den anmälan till Skatteverket vi nu gjort handlar om 2004. I enstaka fall kan det gälla längre perioder, säger Kajsa Moström, presschef på SJ.
Även SJ AB har undgått skatt eftersom bolaget inte betalat arbetsgivaravgifter på fribiljetterna.
SJ medger att företaget inte har följt reglerna.
– Vi har gjort fel men kommer att hålla de personer som drabbas skadeslösa, säger Kajsa Moström.
Hur SJ ska agera om de anställda krävs på flera års retroaktiv skatt kan hon i dag inte svara på.
SJ har några turbulenta år bakom sig. Så sent som för ett par år sedan stod man inför en hotande konkurs och företaget tvingades upprätta en kontrollbalansräkning. Sedan dess har verksamheten stuvats om rejält.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.