Folketinget vill se en börsdomstol, men Sverige har just skärpt reglerna och kommer knappast ta efter.
Skärpta regler för OMX både i Sverige och Danmark
Mest läst i kategorin
En bred majoritet i den danska riksdagen Folketinget ställer sig bakom kravet på en ny börstribunal efter att det visat sig att telekomoperatören TDC lurat aktieägarna när bolaget köptes ut från börsen.
– Fallet TDC är skakande och väcker en rad principiella frågor, säger Niels Sindal från partiet Socialdemokraterne till tidningen Berlingske Tidende.
Han får medhåll av ledamöter från Konservative och Dansk Folkeparti.
Näringslivsminister Bendt Bendtsen kräver att Finanstilsynet, Danmarks motsvarighet till Finansinspektionen, ska utreda händelsen.
Finanstilsynet är både polis och domstol i övervakningen av Köpenhamnsbörsen. Systemet präglas av omfattande hemlighetsmakeri och dålig insyn, skriver Berlingske Tidende.
I stället förordar flera experter en självständig dömande myndighet som liknar den brittiska modellen med en City Panel av advokater, banktjänstemän och andra som arbetar i finansbranschen.
Det ännu svenskägda OMX äger både Stockholmsbörsen och Köpenhamnsbörsen.
OMX utser ledamöterna i Disciplinnämnden som övervakar bolagen på Stockholmsbörsen. Bolagen kan anmäla sig själva, men det har aldrig hänt. I stället är det OMX anställda övervakare och jurister som anmäler bolagen till Disciplinnämnden.
Finansinspektionen övervakar och dömer i sin tur OMX. Finansinspektionen bad i ett brev till regeringen den 27 september om mer makt åt myndigheten på bekostnad av OMX.
Finansinspektionen varnar i brevet för att statens makt minskar om OMX köps upp av svenska eller utländska företag, eller om konkurrensen hårdnar.
Regeringen har inte svarat, men har redan skärpt kravet på självständighet för Disciplinnämnden. Ledamöterna får inte vara anställda av eller ha uppdrag hos OMX. De får inte äga mycket aktier på börsen, enligt en proposition som godtogs av riksdagen. Den nya lagen trädde i kraft den 1 november.
Sedan tidigare måste både utländska och inhemska börsägare följa svensk lagstiftning som säger att en börs ska ha en välfungerande marknadsövervakning och en fristående disciplinnämnd.
Men det är bara OMX som tillsätter ledamöterna.
Börsen granskar sig själv och skiljer inte på polismakt och dömande makt.
Någon börsdomstol blir det knappast i Sverige.
– Jag tror inte att statsmakterna skulle gå med på att inrätta en ny domstol, säger Johan Munck som är ordförande i Disciplinnämnden.
– Däremot en ny nämnd, som skulle vara gemensam för Stockholmsbörsen och andra. NGM framför allt, samt Fondhandlarföreningen, som nu handläggs i Swedsecs disciplinnämnd.
Swedsec ägs av Fondhandlarföreningen. NGM är en börs för svenska tillväxtbolag som inte klarar kraven för att noteras på Stockholmsbörsen.
Men på Finansdepartementet är intresset för fler idéer svalt.
– Vi har relativt nyligen skrivit om i princip hela värdepappersmarknadslagstiftningen. Vi kan väl vänta lite. Det första vi gör är inte att skriva om den igen, om det inte finns ett skriande behov, säger Lars Afrell som är chef för värdepappersmarknadsenheten på Finansdepartementet.
Lars Afrell förstår Finansinspektionens oro över att det på sikt kan bli problem om OMX köps av Nasdaq eller Borse Dubai som får ansvar för övervakningen, om motsvarande krav inte finns på konkurrenterna.
– Men den utvecklingen har vi inte sett. Det är möjligt att den utvecklingen inte kommer. Ingen vill handla på en börs utan övervakning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.