EU vill skära ned på stöden till storbönder från 2009 vilket gör att 315 svenska jordbrukare kommer förlora 30 miljoner kronor i stöd.
Skånska grevar förlorar pengar
Mest läst i kategorin
Det visar Jordbruksverkets preliminära beräkningar.
EU-kommissionären Marianne Ficher Boel gick i dagarna ut med beskedet. Alla som får mer än 930.000 kronor om året drabbas. Stödet ska succesivt trappas ned.
Enligt tidningen Riksdag & Departement vill EU-kommissionen komma bort från den ordning som innebär att merparten av EU-stödet går till ett fåtal, stora lantbruk.
Ett lagförslag väntas enligt tidningen under våren och ett beslut om ändring kan i så fall fattas i slutet av nästa år.
De länder som påverkas mest är Tjeckien, Tyskland, Storbritannien och Danmark, uppger Marianne Ficher Boel.
På Lantbrukarens riksförbund, LRF, har det hettat till efter att beskedet kom från EU. Lars-Erik Lundkvist, jordbrukspolitisk chef på LRF, säger så här i ett pressmeddelande.
”Vi får inte glömma att dagens jordbrukspolitik infördes för bara drygt två år sedan och att den först i år kan anses vara fullt genomförd. Just nu känner en stor majoritet av lantbrukarna tillförsikt inför framtiden och vågar göra sedan länge eftersatta investeringar. Att i detta läge återigen ändra de politiska förutsättningarna skulle kunna innebära en oönskad tillbakagång. Lantbrukarna behöver långsiktiga spelregler och politisk stabilitet”.
Realtid.se har tagit del av Jordbruksverket lista på storbönder som kan räkna med tapp i plånboken. Någon Göran Persson finns inte med. Däremot en uppsjö grevar, slottsherrar och godsägare, främst i Skånetrakten.
En som drabbas är greve Peder Thott, ägare till Skabersjö Gods AB i Skåne. Historiskt har Skabersjö anor från1600-talets början.
I dag driver Peder Thott godset som ett modernt jordbruk med produktion av potatis, raps, ärtor och sockerbetor.
Gården omfattar nära 4.000 hektar skog, uppodlad mark och uthyrda tomter. Bolaget omsätter 25 till 30 miljoner kronor per år och har 11 personer anställda.
I fjol fick Peder Thott cirka tre miljoner kronor i EU-bidrag. Om nu EU- kommissionens beslut blir verklighet innebär det att stödet minskar med minst 400.000 kronor under 2009.
– Just nu är priset högt på spannmål. Det kan kompensera minskningen av stödet. Utvecklingen inom EU har jag förväntat mig och vi har en beredskap för det, säger Peder Thott till Realtid.se.
Hur då?
– Lönsamheten har aldrig varit något att skryta med i vår verksamhet. Det har varit lite si och så med den saken. Förra året slog vi oss samman med godset Näsbyholm och bildade handelsbolaget Skabernäs. Nu samarbetar vi för att få ner kostnaderna, säger Peder Thott.
Finns andra planer?
– Vi försöker hela tiden på olika sätt rationalisera.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.