Lobbyorganisation kräver att EU väntar med nya regler.
Självsläckande cigaretter het fråga
Mest läst i kategorin
Det måste finnas viss övergångstid för nya EU-kraven på självsläckande cigaretter. Det hävdar Svenska Tobaksleverantörsföreningen, STLF.
STLF är en politiskt och religiöst obunden branschorganisation med medlemsföretag som British American Tobacco Sweden och Japan Tobacco International Sweden.
En viktig fråga rör övergångstiden kring självsläckande cigaretter. Frågan, som kallas, Reduced Ignition Prospensity, RIP, är från början ett EU-krav. Enkelt förklarat innebär tekniken att själva pappret på cigaretten har självsläckningszoner. Så om man exempelvis somnar i sängen med en cigarett släcks denna så fort man har nått en sådan zon.
Visserligen hävdar STLF att man har vidtagit omfattande och aktiva åtgärder för att hantera övergången och man kommer även att arbeta aktivt med både grossister och återförsäljare för att försäkra sig om att man följer de nya villkoren, men branschorganisationen vill gärna att butikerna först får tid på sig att sälja ut sina gamla lager.
Därför vill man att justitiedepartementet tar tag i frågan kring just övergångstiden. STLF är också bekymrat över att Europeiska Kommissionen vill ha en bindande reglering. Det är framförallt formuleringarna ”att göra tillgänglig för konsumenter” och ”lämpliga åtgärder från myndigheterna” som man har reagerat på.
Här menar man exempelvis att leveranskedjorna varierar betydligt mellan olika medlemsstater, särskilt vad gäller volymen av produkter och antalet produkter i lager. STLF pekar också på att antalet fristående mellanhänder skiljer sig åt väsentligt mellan olika medlemsstater.
Sammantaget innebär detta att även om samtliga medlemsföretag endast har produkter på marknaden som uppfyller de nya RIP-kraven kan inte STLF garantera att varje återförsäljare vid den aktuella tidpunkten sålt slut på samtliga cigarettpaket av äldre modell, det vill säga som inte uppfyller RIP-kraven.
Här pekar också STLF på att Sverige har för avsikt att införa speciella regler kring den nya standarden och då behövs också en skälig anpassningsperiod. STLF menar också att man samverkar med nationella
tillsynsmyndigheter, men att man gärna välkomnar en diskussion med justititedepartementet kring de: ”praktiska och juridiska aspekterna”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.