Realtid

Sime-generalen om årets konferens

Ola Ahlvarsson är ordförande i Sime, techkonferensen som precis avslutats i dagarna.
Staffan Erfors
Uppdaterad: 17 nov. 2016Publicerad: 17 nov. 2016

Techseminarier med spektakulära scenpresentationer.Sime 2016 är precis avslutat. – Vi tittar mer på Cirque du Soleil än på andra seminarier, säger Ola Ahlvarsson, ordförande i Sime.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den första upplagan av Sime ägde rum redan 1996 för att försvinna ett par år i samband med IT-kraschen kring millenieskiftet. Ola Ahlvarsson med flera valde att återuppväcka tech- och framtidsseminairerna. I år hölls Sime för trettonde gången i Ola Ahlvarssons regi.

I två dagar fick närmare 1300 konferensdeltagare ta del av en mängd seminarier på Cirkus i Stockholm.

Flera av seminarierna framfördes under spektakulära former med flera bild- och ljudeffekter.

– Vi har märkt att om den kreativa nivån på framförandena är hög så blir det dels lättare att ta till sig innehållet och det blir även mer inspirerande och gagnar diskussionerna i korridorerna. Vi tittar mer på Cirque du Soleil än på andra seminarier när det gäller hur vi ska framföra budskapen, säger Ola Ahlvarsson.

Sime arrangeras regelbundet i Stockholm och i Miami men dyker emellanåt upp på andra orter runt om i världen.

– Jag brukar säga att vi är lite som Madonna on tour, vi reser överallt i världen men vår bas är i Stockholm och Miami.
 

Vad tar du med dig från årets konferens?

– Det handlar väldigt mycket om AR (augmented reality, förstärkt verklighet) VR (virtuell verklighet) och AI (artificiell intelligens). Google säger tillexempel att man numera är ett AI-företag.

ANNONS

– Något som märks tydligt är att teknologi inte längre bara är en branschfråga utan något som involverar alla industrier och hela samhället, säger Ola Ahlvarsson och beskriver att den tekniska utvecklingen ökar exponentiellt.

– Varje år blir tekonologin dubbelt så bra och hälften så dyr, på trettio års sikte ger det en hisnande utveckling. Det här innebär att vi kommer inte kunna föreställa oss framtidens lösningar utan det gäller att blixtsnabbt hänga med. Det är en ledarskapsfråga där man kan betrakta det som att vi är med i en jam session där det gäller att hänga med och vara lyhörd snarare än att man står där som en dirigent och styr allt, säger Ola Ahlvarsson.
 

Är du optimistiskt eller pessimistisk avseende den teknologiska utveckligen?

– På lång sikt är jag jätteoptimistisk. Vi kommer få en fantastisk hjälp av teknologin och den kommer hjälpa oss på alla områden inom samhället och utveckla demokratin. De närmaste fem åren kan dock bli tuffa med motsättningar mellan bakåtsträvare och de som tror på utvecklingen. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Staffan Erfors
Staffan Erfors
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]