Realtid

Silberskys kumpan delges stämning

administrator
administrator
Uppdaterad: 10 dec. 2010Publicerad: 10 dec. 2010

Hur låter det när försvarsavdokaten Martin Cullberg får julstämning? Här är soundtracket till årets jul.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Luciatävlingar

De senaste veckornas nya tittarkomet på tv-himlen är Så mycket bättre på TV4. Petter, Lill-Babs, Christer Sandelin, Plura Jonsson, Lars Berghagen, Petra ”September” Marklund och Thomas Di Leva bor ihop, umgås och tolkar varandras låtar. Den här veckan är skivan Så mycket bättre – Musiken från TV-serien
veckans bäst säljande album i Sverige. Den toppar både samlingslistan och den totala försäljningen. Så mycket bättre då, att Realtid har 10 cd att tävla om.

Vilken låt var Septembers första toppliste-etta i Sverige?

1. Satellites.

X. Mikrofonkåt.

2. Cry for you.

Hårdrocksveteranerna i Motörhead släpper nytt och ger sig ut på vägarna igen. The world is yours bjuder på tio nya smockor och någon enstaka sandpapprad smekning. Born to lose, Waiting for the snake, I know how to die – vilken är nästa Motörhead-klassiker? Realtid har fem cd och en stenhård lp som väntar på att bli yours.

Motörheads svenske trummis Mikkey Dee vann ett tävlingsprogram i tv nyligen. Vilket?1. Djävulsrallyt.

ANNONS

X. Kändisdjungeln.

2. Vem vet mest?

På onsdag släpps två av de mest efterlängtade Disneyfilmerna på blu-ray. Det handlar förstås om Fantasia och dess uppföljare Fantasia 2000. Den animerade klassikern Fantasia från 1940 har fått en noggrann digital restauration vad gäller bild och ljud. En färgsprakande och fantasibejakande film med klassisk musik. Den färska utgåvan innehåller också en upptäcktsfärd i det nya Disney Family-museet plus ytterligare bonusmaterial. Samtidigt släpps även 1999 års uppföljare Fantasia 2000 på blu-ray. En fristående fortsättning på Fantasia, nu komplett med den aldrig tidigare visade bonussekvensen Musicana, om Walt Disneys eget projekt för en uppföljare.

Vem dirigerade orkestern i musiken till Fantasia?

1. Hugh Allen.

X. Eric Robinson.

2. Leopold Stokowski.

Norah Jones har samlat ihop sina duetter på nya albumet …Featuring Norah Jones. Det är inget dåligt sällskap hon hamnat i. På skivan delar hon mikrofon med legendarer som Ray Charles, Willie Nelson, Dolly Parton och Herbie Hancock, men också med kreddiga, yngre namn som Ryan Adams, Belle & Sebastian och Foo Fighters. Dessutom samarbetar hon med rappare som Q-Tip, OutKast och Talib Kwali. Vi har fem cd som ska ut.

ANNONS

Vad heter Norah Jones sidoprojekt som spelade in låten Love me?

1. OP8.

X. The Drive-By Truckers.

2. The Little Willies.

Jul och nyår stundar, med ledighet och tid att softa. Då landar sista dvd-boxen i Familjen Macahan-serien passande. Det är säsong fem i historien om den vite mannens erövring av den vilda västern. Boxen innehåller den 10 timmar långa fortsättnigen på berättelsen om Amerikas historia, uppdelad på sex långfilmslånga episoder fyllda av spänning, romantik och äventyr. Realtid har fem boxar att slänga lasso om.

Duane Loken blev stor idol i Sverige. Vad heter hans karaktär i serien?

1. Björnram.

X. Vargtass.

ANNONS

2. Lofoten.

Hardcore Superstar är ett av Sveriges mesta hårdrockband. Nya albumet Split your lip är producerat av Tobias Lindell. Allt spelades in live i Studio Bohus under loppet av fem dagar. Göteborgsbandet levererar partylåtar som Last call for alcohol, Sadistic girls, Moonshine och What did I do. Om dylikt faller dig på läppen kan du bli en av fem att splitta på vår cd-hög.

Vilket band var Hardcore Superstar förband till på Ullevi 2001?

1. AC/DC.

X. Kiss.

2. Iron Maiden.

I veckan släpptes Christopher Nolans film Inception på dvd och blu-ray. Den visuellt vågade sciencefiction-thrillern utspelar sig i drömmarnas värld. Dom Cobbs (Leonardo DiCaprio) förmåga att stjäla undermedvetna hemligheter har gjort honom till en eftertraktad industrispion och till en jagad man. Om han nu lyckas att plantera en idé istället för att stjäla idéer så kanske Cobb och hans gäng lyckas med det perfekta brottet. Realtid har tre ex av den kombinerade blu-ray/dvd-utgåvan att tävla om.

För tio år sedan var Christopher Nolan aktuell med en psykologisk thriller om en man som saknar förmågan att lagra nya minnen. Minns du vad filmen heter?

ANNONS

1. Insomnia.

X. Prestige.

2. Memento.

Tommy Nilsson är aktuell med nya skivan I år är julen min. Albumtiteln syftar på att det är Tommys tur att ha sina barn under julhelgen. En slags ram för vad som växt fram till en modern men ändå traditionell julberättelse. Kristna och profana julsånger varvas med The Band, The Blue Nile och några egna alster. Fem cd väntar på att få plats under läsarnas granar.

I vilken stor musikal på Göta Lejon spelade Tommy Nilsson mot Pernilla Wahlgren?

1. Miss Saigon.

X. The sound of music.

2. Annie get your gun.

ANNONS

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.

Fredags-Kangas

Flera artister satsar på att bara släppa en singel inför jul i år. En enda låt. Och det gör de rätt i på många sätt. För vem orkar med de flesta julskivor? Det är eviga upprepanden av samma gamla (jul)visa. Med fettränder större än det eventuella musikaliska kött som finns att sätta tänderna i.

I år gör Coldplay, Paul Simon, The Killers, Mauro Scocco, Kylie Minogue och många fler bara en låt till jul. De är lätta att leta upp och bedöma själva.

Lucia-Kangas går längre än så och företar sig en djupdykning i grytan. Nu i Luciatider plockar vi russinen ur de artificiellt glänsande, butiksgräddade musikaliska saffransbullarna.

Finaste svenska julmusikkonceptet är sedan fem år tilbaka Jul i folkton. Nya cd:n Jul i folkton live (Sally Wiola Music/Playground) fanns urprungligen bara att köpa vid konserter men nu kan alla andra också få höra hur stämningsfullt det blir när Ale Möller, Sofia Karlsson, Lena Willemark och de andra skapar ljuva och ibland melankoliska julklanger på folkmusikbotten. Rena antitesen till julkommersen.

Ale Möllers folkmusikaliska kompis Kalle Moraeus ansluter till Linda Lampenius på hennes Angels (Linda Lampenius Productions/Naxos). En finstämd historia där Lampenius 230 år gamla Gagliano-violin kläs in i trolska tonlandskap – harpa, stråkkvartett, damkör – som tyvärr också pyntas med lite väl många tendenser till tingeltangel. Traditionellt material, men ibland högstämt i överkant – trots medverkan av svenskar som Sofia Källgren, Ulf Wakenius och Nils Landgren. Så här låter det när Lampenius make, försvarsadvokaten Martin Cullberg, får julstämming.

Nils Landgren gästar även Sarah Dawn Finer på Winterland (Roxy Recordings/Nordisk Film). Sångerskan visar vad hon går för och får till en snygg vinterskiva. Vilket just var målet, snarare än en direkt julskiva. Amerikansk kvalitet i låtvalet, Louise Hoffsten som gästartist, och överlag en tillbakalutad stämning. Sitter som handsken i vinter.

ANNONS

Även Malena Ernman lyckas på Santa Lucia (Roxy Recordings/Nordisk Film). Den nyutnämnda hovsångerskan kombinerar förtjänstfullt det finkulturella med julstämningen på en närmast minimalistiskt hållen skiva. Operastjärnan lyfter granlåten via en duettversion av Santa Lucia som lyckas gå förbi det uttjatades fällor med lätthet. Sedan ger Ernman oss Bach, Fauré, Händel och Mozart och får allt att kännas okomplicerat men ändå givande. Gustaf Sjökvists kammarkör i kombination med Ernmans elastiska röst slår det mesta denna jul.

Vackert är det också när Barbara Hendricks låter sin stämma sväva och svaja över en rad sånger med jultema på Shout for joy – Spiritual Christmas (Arte Vertum/Naxos). Efter 15 år är denna amerikansk-svenska världssopran redo att åter ta sig an ett varierat urval sånger på jultemat. Från negro spirituals till Händel och Schubert – hela tiden med Hendricks ofelbara röst som ledsagare.

På samma höga nivå, men i en annan genre och med mindre genomslag, finner vi Kimmie Rhodes, som Realtid intervjuat tidigare. Med bas i Texas gör denna kollega och vän till Willie Nelson och Emmylou Harris den finaste country-julskiva du kan begära. Julsångerna på Miracles on Christmas day (Sunbird/Hemifrån/Border) har hon skrivit som presenter till vänner och bekanta, men nu kan alla ta del av en högst human julskiva som är allt annat än överbelastad med onödigt julkrafs.

Boston-kvintetten Winterbloom håller sig även de på rätt sida det svulstiga. Traditions rearranged (Market Monkeys/Hemifrån/Border) bjuder jordnära, rootsy musik med lika delar americana, pop och singer-songwriter-folk. De här fem damerna har egentligen egna karriärer men har sedan första Winterbloom-turnén fått ett stadigt rykte om sig att leverera fräsch och passionerad musik. Det är bara att stämma in i den hyllningskören.

Julskivor som bygger på traditionell nordamerikansk country-, blues- och rock´n´roll-tradition har stor chans att bli lyckade. Svenska veteranerna The Refreshments är uppe i sitt tredje julalbum. Christmas wishes (Darrow/Border) är ett hopkok av låtar från de två tidigare plattorna plus fem nya spår. Sveriges svar på Rockpile är pålitliga, som Kalle Anka på julafton.

Apostlarna i The Playtones vill inte vara sämre utan bjuder in till ett Rock´n´roll Christmas party (Kavalkad/Lionheart/Universal). Fjolårets vinnare av Dansbandskampen är förstås lite tutigare i luren – de är ju dansbander, yes they are. Ändå fungerar det bra, om man tar det för vad det är. Även om det är de amerikanska lånelåtarna som är starkast.

The Playtones säljer ruggigt bra, liksom bolagskollegorna Sanna Shirley Sonja. Trions förra julplatta från 2008 enligt uppgift ska ha varit det årets mest sålda jul-cd. Uppföljaren Vår jul (Lionheart/Universal) verkar gå lika bra i stugorna. Det är sockersöt skönsång av de tre julvisa damerna, med smakfull Pie Jesu och putande schlagermage om vartannat.

I samma trakter finner vi Måns Zelmerlöw, men jag tycker att han håller sig rätt sida schlagerns råmärken på Christmas with friends (Warner). En cd som säljs på Ica, där intäkterna går till välgörenhet. Zelmerlöw tonar fram som den entertainer han sagt sig vilja vara. En svensk Sinatra-crooner i Robbie Williams efterföljd, med storbandskomp och fluga runt halsen.

ANNONS

Desto tristare är det att lyssna på Christer Sjögrens
überplastiga En stjärna lyser i natt (Mariann/Warner). Det låter som en snabb produktion, gjord med en billig synt. När Sjögren sedan avslutar med att slakta John Lennon på 30-årsdagen av mordet på ex-beatlen – drar jag ur sladden. Den här stjärnan lyser inte i natt!

Smörig i överkant är också Youtube-fenomenet Susan Boyle på skivan The gift (Sony). Lou Reeds moderna klassiker Perfect day och Leonard Cohens mörkt humoristiska Hallelujah förminskas i värde, och därefter lufsar Boyle vidare genom ett vinter-Skottland där det inte ens går att göra slush puppy av allt slasket kring fötterna. Sedan må hennes historia – tvåa i talangtävlingen Britain’s got talent trots att hon knappast ser ut som en fotomodell; debutalbumet gick in som etta på Billboard-listan – vara intressant och drömlik. Att hon verkligen kan sjunga hjälper inte när inramningen är så påklistrad.

Kalle Sändare har en trogen publik och en status som busringandets nestor. Inspiratören till bland annat Hassan-gänget gick ur tiden i maj 2008 men nu kommer en cd som ursprungligen var tänkt att släppas redan julen 1997.Materialet på Nu är det åter jul… (Sändarecords) är tyvärr av karaktären överblivet och retar inte skrattreflexerna i lika hög grad som klassikerna. Temat är julen, Kalle ringer och frågar om hundspannsturer och julmarknader, men flera samtal planar liksom bara ut. Det ingår dock även två dikter som lär tilltala komplettisterna. Själv skulle jag hellre smaka Mor Gundas rulader…

Brittiska a capella-gruppen The Flying Pickets toppade 1983 brittiska singellistan med sin version av syntduon Yazoos låt Only you. Naturligtvis är det den låten som spökar i titeln till gruppens nya julskiva Only yule (Inakustik/Kommunikation) och låten ingår också som sista spår. I övrigt är det jullåtar för hela slanten, inklusive Andy Laycocks egen kompositon Christmas present där de räknar upp en rad fina – och dyra – presenter, som Iphones, Wii, golfklubbor och så vidare. The Flying Pickets är lite av ett brittiskt svar på The Real Group. Det går med andra ord lite på räls efter ett tag.

Deras amerikanska kollegor i Take 6 gör även de ett säsongsbetonat album i The most wonderful time of the year (Heads Up/Naxos). Det är långt från första gången denna kristna vokalsextett från Alabama ger sig i kast med julen som tema. Det är vänligt, välrundat och välgjort. Moget, med gospel- och soultouch, så som det anstår en grupp som sjungit med Whitney Houston, Ray Charles och Stevie Wonder.

Vänligt stämningsfull är även irländska försäljningssuccén The Priests på sin Noël (Epic/Sony). Visst smörar de tre prästerna till det ibland men det håller lovvärt god styrfart ändå. Stjärnorna tindra utan att sticka alltför mycket i ögonen. Pogues skrovlige sångare Shane Macgowan glider in som en perfekt motvikt i avslutande Little drummer boy/Peace on earth.

De allra säkraste korten att ge bort i jul är förstås samlingsskivor med någorlunda hög genomsnittskvalitet på inspelningarna. En av de bästa i år trippel-cd:n Christmas & the City (Adam Records/Naxos). ”The best Christmas songs” utlovas på omslaget till denna svenskproducerade koppling och visst är det smockat med klassiker här. Alla de där fina låtarna med Bing Crosby, Judy Garland, Frank Sinatra, Louis Armstrong, Nat King Cole, Jussi Björling och så vidare. Utpytsat över tre cd och någorlunda snyggt paketerat i ett New York-romantiskt omslag. En keeper, som de säger over there.

En trotjänare i repris är årets upplaga av Absolute Christmas (Eva). Två cd och en dvd-brasa som en sista utväg när svenskarna inte vet vad de ska julhandla. Det är det vanliga: Lennon, Band Aid, Wham, Triad, Just D, Bing Crosby och så vidare. Med några nyårsspår som bonus. Absolute Christmas, helt enkelt.

ANNONS

Naxos är ju i huvudsak känt för sitt utbud av klassisk musik. Så den genomskinliga plastboxen Christmas from around the world kommer knappast som någon överrraskning. Det handlar om åtta tidigare släppta cd – Bach, barockt, medeltida, julkoraler – som nu släpps i en låda med tämligen anonyma omslag. som åtta pappsinglar fast i albumformat, paketerat i något som påminner om en liten receptlåda för julens förberedelser. Så låter musiken också, med äkta ingredienser hela vägen. Mycket musik för lite pengar till någon som bör få en klapp med klassisk musik.

Är du sugen på julmusik från 1300- och 1400-talen passar säkert Anonymous 4 som sjunger så vackert, så vackert på cd:n The cherry tree (Harmonia Mundi/Naxos). Medeltida engelska sånger och angloamerikanska spiritiuals utan en tillstymmelse till slisk. Snarare gjort med den största respekt och med hjälp av kunniga forskare i ämnet. Dock utan att det känns alltför musealt – eller anonymt för den delen.

Lite anonymt kan det kännas när cd:n My heart is ever present (Simax Classics/Naxos) snurrar. Tine Thing Helseth är en ung, norsk trumpetare som fått en rad priser, bland annat Årets musiker i Norge 2005. På den färska julskivan presenterar hon en kavalkad av kända och mindre kända julvisor varvat med barocklåtar. Lätt, lätt, som de renaste snöflingor singlar tonerna ner. Helseth ackompanjeras av harpa och kammarorkester. Emellanåt kliver sopranen Isa Katharina Gericke in och visar att akrobatik och julbord kan gå ihop. Att det är lite glasyr kan vi väl svälja den här gången.

Rock då? Av indie-typen? Jodå, lite sånt kommer också.

På samlingen Gift wrapped II – snowed in serveras en blandad julkompott från Warner-stallet. Det mesta ligger på den smöriga sidan, från The Goo Goo Dolls till David Foster. Devos bidrag Merry something to you är bara underligt på alla vis, medan Regina Spektor, The Flaming Lips och deras kompisar i Stardeath and the White Dwarfs håller sig på avigsidan. De sistnämnda gör en atmosfärisk Last christmas så som den aldrig låtit förr. Oasis ger sig på Slades 70-talssingel Merry Christmas everybody med okej resultat, och Neil Young tar upp kampen med Bob Dylans ett år gamla julalbum om att låta äldst på planeten. Skivan spretar, har ingen helhet alls. Ja, skiva och skiva, den finns bara till nedladdning. På sina håll i USA finns det visst en dubbel-lp som delas ut, under några för Fredags-Kangas okända premisser.

Flaming Lips inte helt nödvändiga livetagning av Little drummer boy finns också på bonus-cd:n som medföljer senaste numret av brittiska musikmagasinet Mojo. Mojo’s festive fifteen är ett billigt sätt (69 spänn) att skaffa en jul-cd med namn som R.E.M, Marc Almond, Sufjan Stevens, Irma Thomas, Richard Hawley och Chuck Berry.

Den som vill ha sin jul spetsad med lite drone-rock kan spana in den limiterade vinyltolvan med amerikanska Wooden Shjips. O, tannenbaum står inte att känna igen, medan Auld lang syne är något enklare att skönja i det spejsiga. 1.000 exemplar tryckta på röd eller grön vinyl på bandets egen etikett Sick Thirst. Och det finns en locked groove i skivan så julen behöver verkligen aldrig ta slut, ta slut, ta slut…

De rätta svaren är 1, 1, 2, 2, X, 1, 2 och X.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]