Realtid

Sheraton: Kidnapparnas högkvarter

Sara Johansson
Uppdaterad: 14 jan. 2011Publicerad: 14 jan. 2011

Realtid.se berättar historien om utpressningskuppen som finslipades på Sheraton.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den brutala kidnappningen av en delägare på ett av våra största private equity-bolag har skakat om Sverige.

Nu kan Realtid.se berätta om hur gärningsmännen använde Sheraton som bas och hur hjärnan bakom kuppen smörjde kråset på Stockholms lyxkrogar.

Polisens förundersökning ger en detaljerad bild av huvudpersonernas agerande veckorna före dådet i augusti 2010. Ur förhören växer en bild fram av en udda trio med dyra vanor – och en bestialisk plan.

15 augusti 2010 – Kartläggningen

Den 47-årige norrmannen Philip Holst-Cappelen anländer med limousine från Hamburg till Sheraton i Stockholm. Med sig har han en reskassa på 400.000 kronor i kontanter.

En svit är bokad fram till den 5 september av Holst-Cappelens medhjälpare, en 31-årig diversearbetare från Göteborg.

Till Stockholm anländer en tid senare också en man som beskriver sig som Holst-Cappelens pojkvän, en 32-åring född i Indonesien. Det är denna trio som utgör kärnan i utpressarligan, enligt polisen.

För att inte väcka misstankar tar medhjälparen in på Story Hotel nära Stureplan. Därifrån har han också nära till den Strandvägenadress där deras kommande offer för utpressningsplanerna bor.

ANNONS

Trion har tidigare översiktligt kartlagt ett antal möjliga offer. Nu väljer de att rikta in sig på enbart en person, en 47-årig delägare i ett private equity-bolag med miljonförmögenhet.

De kommande veckorna följer medhjälparen riskkapitalisten på allt närmare håll. Researchen börjar med att en bekant, en egenföretagare i fastighetsbranschen, hjälper honom med bakgrundsuppgifter om bolagsuppdrag och inkomst.

Snart har den 31-årige medhjälparen nästlat sig in i riskkapitalistens trappuppgång och kan på nära håll observera dennes dagliga rutiner.

Med örat mot dörren kan han höra hur duschen går igång i lägenheten. Han rapporterar löpande alla tider och uppgifter via sms direkt till Holst-Cappelen:

”Nu kom tidningen. Har han samma morgonrutin som förra veckan tar han tidningen ca: 07:30 och lämnar bostaden 30-40 minuter senare.”

”Hans hemtel ringde och jag hörde honom svara … så det är rätt kille.”

Kidnapparna undersöker också att ingen finns kvar i bostaden när riskkapitalisen lämnar hemmet genom att ringa på dörren och på hemtelefonen. Snart förstår de att mannen bor ensam.

Sviten på Sheraton fungerar som sambandscentral. Det är där de sista planerna spikas inför det kommande överfallet. Trion utnyttjar minibaren och room service-tjänsterna flitigt.

ANNONS

Totalt landar hotellräkningen på 58.000 kronor.

Till sviten hyr männen även två garageplatser. De leasar två Volvo XC70 för diskreta transporter i innerstan.

Samtidigt som kidnappningsplanerna blir allt mer konkreta lever Philip Holst-Cappelen och hans pojkvän ett glassigt liv.

Frukosträkningar från Grand Hotel och middagsnotor från Erik Lallerstedts populära restaurang Eriks Bakficka ingår i förundersökningen.

Philip Holst-Cappelen beskrivs som mycket vältränad, och verkar mån om sin kropp.

Han spenderar mycket tid på Sats Gym på Regeringsgatan samtidigt som spaningen mot riskkapitalisten fortsätter.

Holst-Cappelen roar sig även på Casino Cosmopol, där han vinner 10.000 kronor på pokerspel.

31 augusti 2010 – Överfallet

ANNONS

När riskkapitalisten lämnar sin lägenhet på tisdagsmorgonen kastar sig två svartklädda män över honom. Själv beskriver han det som att en ”svart massa” väller över honom.

Philip Holst-Cappelen är en av männen som övermannar 47-åringen. Medhjälparen och pojkvännen deltar inte i själva attacken.

Det gör istället ytterligare en man som har sluppit ur polisens garn. Mannen stannar inte kvar länge i lägenheten.

För riskkapitalisten inleds tiden i fångenskap med att han placeras på golvet fastlåst med handklovar.

Philip Holst-Cappelen installerar sig i lägenhetens dubbelsäng. Kidnapparna förbereder sig på flera dagars väntan.

Riskkapitalisten får omedelbart besked om att kidnapparna vill ha stora summor pengar. De hotar bland annat med att skada medlemmar av hans familj.

Problemet för kidnapparna är att deras offer inte kan komma åt några bankkonton från lägenheten. Det finns dessutom en maxlimit på uttag över 200.000 kronor på internetbanken.

Riskkapitalisten pressas till att komma på ett annat sätt att föra över pengarna. Totalt vill kidnapparna ha 12 miljoner kronor.

ANNONS

Under väntetiden festar kidnapparna loss på lägenhetens vinförråd och hämtmat från restaurang Grodan.

Till slut kommer riskkapitalisten på en idé när han ser en mäklarfolder från Eklund Stockholm New York som han har liggande i lägenheten.

Genom att dikta ihop en historia om en lägenhetsaffär kan kidnapparna få sina pengar. Riskkapitalisten ringer upp sin bankman och ber honom att förbereda en större affär.

Samtidigt författas ett skenavtal om en lägenhetsöverlåtelse värd 12 miljoner kronor. Det ser ut som att riskkapitalisten köper en lägenhet av Holst-Cappelens pojkvän på Skeppargatan.

Avtalet faxas från Grand Hotel till ett SEB-kontor i Tyskland där pojkvännen har ett konto. Därifrån begärs en överföring till ett växlingskontor i Stockholm. Snart kommer beskedet att pengarna är på väg.

1 september 2010 – Flykten

Kidnapparna lämnar sitt offer fastkedjad i lägenheten och försedd med tejp över munnen. Där hittas han ett dygn senare av två bekanta.

Holst-Cappelen checkar ut från Sheraton efter 17 dagar. Hans 31-åriga medhjälpare, som inte varit med i lägenheten, får i uppdrag att köra Holst-Cappelen och pojkvännen till Köpenhamn.

ANNONS

Med sig har de stora mängder kontanter i euro som pojkvännen fått ut hos växlingskontoret.

När de anländer till Köpenhamn väntar två rum på Hilton hotel.

12 september 2010 – Efterspelet

Den 47-årige riskkapitalisten varnas för att kontakta polisen. Han väljer dock att anmäla det inträffade. Jakten på kidnapparna får högsta prioritet hos polisen.

Medhjälparen är den förste som grips. Två veckor efter kidnappningen sitter han i ett förhörsrum på Kronobergshäktet i Stockholm och försöker övertyga polisen att han inte visste något om de onda planerna.

Han beskriver sig som ”assistent” till Philip Holst-Cappelen och berättar öppenhjärtigt sin version av vad som har hänt.

Det gör även pojkvännen. Båda säger sig vara lurade av Holst-Cappelen.

Enligt pojkvännen har denne skrutit om stora tillgångar och planer på en ”pensionering” i södra Tyskland för att ha nära till skidåkningen i Schweiz och Österrike.

ANNONS

Grundplåten ska Philip Holst-Cappelen ha fått i arv från sin far men han ska också ha haft en bakgrund som framgångsrik analytiker i oljebranschen.

Vid en husrannsakan hos medhjälparen hittar polisen en lapp som avslöjar att han har fått 180.000 kronor för sin medverkan i kidnappningen och utpressningen.

Han sitter nu häktad i väntan på rättegång och åtalades i veckan för bland annat rån, människorov och penninghäleri.

Även pojkvännen sitter häktad åtalad för bland annat människorov, grov utpressning och medhjälp till grovt rån.

Båda förnekar brott. Pojkvännen säger i förhören att han inte varit medveten om att han gjort något brottsligt.

Mannen som deltog vid överfallet den 31 augusti är fortfarande på fri fot.

Philip Holst-Cappelen är häktad i sin frånvaro och efterlyst i hela världen.

Medan hans två kumpaner stannade kvar i Köpenhamn fortsatte han i limousine till Hamburg. Därefter fortsatte färden till Luxemburg. Efter det upphör spåren av Philip Holst-Cappelen och alla miljonerna.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]