Oljejätten Shell har i det tysta sålt merparten av sina solenergianläggningar.
Shell vänder miljön ryggen
Mest läst i kategorin
Det har skett samtidigt som rivalen BP beslutat att investera i världens smutsigaste oljeproduktion i Kanadas oljesandfält, vilket består av lera, vatten och extremt tung råolja, uppger The Guardian.
Tidningen skriver att det är en indikation på att oljebolagen gett upp flirten med förnyelsebar energi och istället går tillbaka till sina rötter.
I slutet av november skrev 150 företagsledare från 150 globala företag på en deklaration gällande utsläppsmål – så kallade Balikommunikén. Uttalandet undertecknades av flera av världens största företag, till exempel Coca-Cola, Nike British Airways, Nestlé och i det här fallet även Shell.
Shell och BP tillhör de största producenterna av växthusgaser i världen. Men båda har varit ivriga att utmåla sig som spjutspetsar i utvecklingen av alternativa miljövänliga bränslen.
Den tidigare BP-chefen John Browne, som fick sparken för att ha ljugit om en homosexaffär, lovade att gå ”bortom petroleum”. Och Shell har spenderat miljontals kronor i annonsering med sikte på en miljövänlig framtid.
Det var i dagarna som det avslöjades att Shell sålt av solenergianläggningar i Indien och Sri Lanka till Singaporeföretaget Environ Energy Global. I köpet ingick 260 anställda och 28 kontor.
I måndags bekräftade Shell försäljningen.
– Anläggningarna gav oss inte några vinster och därför drog vi oss ur affären, säger en talesman från Shell till The Guardian.
På samma sätt har försäljningar gjorts i Filippinerna och Indonesien. Förra året sålde Shell dessutom av sin enhet för produktion av solteknik. Divisionen, med en personalstyrka på 600 man och produktionsanläggningar i USA, Kanada och Tyskland, gick till det tyska energibolaget Solar World.
Oljebolaget hoppas istället finna en ny vinstbärande energikälla. Shell uppger dock att man kommer att investera i ett antal vindkraftsparker i världen. Bolaget hävdar att det också lägger kraft på biobränslen.
Miljöorganisationer har länge anklagat Shell för att använda initiativen med ren energi som en täckmantel för att undgå kritik. Särskilt med tanke på hur bolaget investerar i oljesandfält.
– Om Shell ska överleva klimatförändringar måste det agera inte bara som ett oljebolag utan också som ett energiföretag, säger Joss Garman på Greenpeace.
Shells försäljningar har också retat upp Jeremy Legget, vd på det brittiska energiföretaget Solar Century. Hon menar att Shell underminerar trovärdigheten inom affärsvärlden i fighten mot global uppvärmning.
– Shell och Solar Century tillhörde de 150 företagen som skrev på en offentlig deklaration om bindande utsläppsmål i samband med Balikommittén. Det är viktigt att företag är konsekventa i sin retorik. Shells agerande gör mig besviken, säger hon till The Independent.
Damian Miller var tidigare chef för Shells solenergianläggningar och är numera chef för indiska Orb Energy.
– Shell drar sig ur vid en tidpunkt när marknaden för förnyelsebar energi börjar mogna i världen, säger Damian Miller.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.