Realtid

SEB:s andra kvartal bättre än förväntat

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 juli 2015Publicerad: 14 juli 2015

Negativ engångspost i form av schweizisk skattesmäll tynger dock ner resultatet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under årets andra kvartal minskar SEB:s nettoresultat till 3,9 miljarder kronor, att jämföra med 4,2 miljarder under samma period förra året, det framgår av den delårsrapport banken presenterar idag.

SEB:s rörelseresultat är dock oförändrat jämfört med förra årets andra kvartal, då det även i år uppgår till 5,3 miljarder.

Kvartalsresultatet är dock bättre än vad de flesta analytiker hade förväntat sig.

– Vår väldiversifierade verksamhet är avgörande för uthållig lönsam tillväxt. SEB:s rörelseresultat ökade till 11,0 miljarder kronor under det första halvåret 2015. Exklusive den negativa engångsposten i det andra kvartalet, skulle rörelseresultatet nått 11,9 miljarder kronor, en ökning på 18 procent jämfört med det första halvåret förra året och en räntabilitet på 14,2 procent, säger Annika Falkengren, vd för SEB.

Den negativa engångspost som tyngde ner resultatet under årets andra kvartal var det beslut som togs av Högsta domstolen i Schweiz i början av maj. Där beslutades att SEB nekas återbetalning av källskatt för åren 2006–2008. Beloppet uppgick till cirka 100 miljoner schweizerfranc, motsvarande cirka 820 miljoner kronor med maj månads växelkurs. Många hade dock väntat sig att detta skulle tynga ner resultatet mer än vad som i slutändan blev fallet.

SEB:s nominella kreditförluster minskade till 0,2 miljarder (0,3). Även kreditförlustnivån sjönk, från 0,08 procent under kvartal två ifjol till 0,06 procent under motsvarande period i år.

Räntabiliteten uppgår till 12 procent (13,8) och vinster per aktie ligger på 1,79 kronor (1,90).

Både ut- och inlåningen till allmänheten ökade, till 1.395 miljarder (1.356) respektive 970 miljarder (943). Det förvaltade kapitalet uppgår under kvartal två till 1.780 miljarder (1.708).

ANNONS

– Det exceptionella marknadsläget dominerade det första halvåret 2015. Efter Lehman-kraschen har centralbankerna i nära sju år fört en ackommoderande penningpolitik med omfattande likviditetsåtgärder och mycket låga eller till och med negativa räntor. Det har stöttat realekonomin och minskat deflationsriskerna, men globala obalanser kvarstår. Volatiliteten i tillgångspriser och valutakurser har stigit kraftigt och under de senaste månaderna har också kreditspreadar ökat, säger Falkengren apropå det rådande marknadsläget.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]