SEB:s privatekonom Gunilla Nyström råder kunderna att ligga rörligt trots att ränteläget gör ett bundet lån billigare.
SEB velar om räntestrategi
Mest läst i kategorin
Enligt Realtid.ses beräkningar går det att spara tusenlappar för det hushåll som idag väljer att binda räntan på sina lån.
Detta efter den senaste tidens ränteutveckling då den rörliga räntan (tre månaders) snabbt närmat sig den ettåriga bundna räntan.
Klicka här för att börja prenumerera på Realtid.se:s veckovisa nyhetsbrev Makro
Men SEB:s privatekonom Gunilla Nyström, som ständigt syns i bolånedebatten, har under de senaste tiden sagt att tremånadersränta trots allt ger den lägsta räntekostnaden.
Hur ska man göra nu, ska man binda eller ligga rörligt?
– Man kan säga som så, över tid brukar tremånadersränta ge den lägsta räntekostnaden. Har man lite större lån och inte vill att det ska svänga för mycket är en mix av treårs- och tremånadersränta ett bra alternativ, säger Gunilla Nyström till Realtid.se.
Hon har gett samma råd i bankens publikation Boränteråd, såväl i december som i januari (se faktarutan till höger).
Men hon ändrar sig plötsligt då Realtid.se frågar om det är en förlustaffär rent ekonomiskt att binda räntan på exempelvis ett år.
– Det vet jag inte och det kan ingen veta på förhand, det går bara att göra prognoser. Det som går att säga är att man inte brukar tjäna på att binda på längre tider. Nu kan man dock tjäna på att binda på ett år eftersom det inte är så stor skillnad på tremånaders- och ettårsräntan, säger hon.
Så det är alltså en bra affär att binda räntan på ett år?
– Du skulle kunna tjäna lite på det, beroende på hur ränteläget utvecklar sig. Men man ska alltid ha med sig vad Riksbankschefen Stefan Ingves säger vid varje räntemöte: ”reporäntebanan är en prognos, inget löfte”.
Nordeas bolånechef, Michael Skytt, har diametralt motsatt uppfattning. Han säger på tisdagen till Di.se att det utifrån ett högst troligt scenario om att reporäntan tickar upp kan vara ett gott råd att binda räntan på ett år. Experterna är överens om att Riksbanken kommer att höja räntan vid ett flertal tillfällen under 2011. Nordea räknar kallt med tre räntehöjningar på 25 punkter vardera under året.
Lite motsägesefullt, med tanke på att Gunilla Nyström rekommenderar rörlig ränta, förklarar hon att SEB har en prognos på en reporänta om 2,25 procent vid slutet av 2011, vilket motsvarar fyra höjningar om 25 punkter vardera från Riksbanken.
Kanske än mer motsägelsefullt menar Gunilla Nyström att risken ligger på uppsidan gällande kommande räntehöjningar. Detta då det går bra för Sverige och tillväxten är stark samt att inflationstrycket ökar till följd av stigande priser på olja, el och mat. Fler räntehöjningar skulle i så fall, allt annat lika, innebära ännu högre tremånadersränta under 2011.
SEB:s analytiker spår att ränteskillnaden mellan reporäntan och tremånadersräntan kommer att ligga kvar kring dagens nivå. Men Gunilla Nyström poängterar att en förvärrad skuldkris och ökad oro i Europa riskerar att öka kostnaden för bankernas upplåning. Något som kan driva upp spreaden mellan reporäntan och tremånadersräntan än mer.
Att binda räntan på längre tid, exempelvis fem år, bör dock inte vara någon bra affär.
– Det är omöjligt att veta men historiskt sett har man inte tjänat på att binda räntan på fem år. Samtidigt kan det vara skönt att veta hur mycket man kommer att behöva betala per månad. En del av det man förlorar i karusellen har man igen i gungorna.
Hur menar du?
– För de som ligger rörligt är det billigt nu, men blir dyrare sen. Då kan man ha glömt bort att det var billigt under våren 2011. Men efterkalkyler brukar visa att det inte lönar sig att binda, dessutom har femårsräntan tickat upp kraftigt under den senaste tiden, förklarar hon.
Att binda på två eller tre år är inte heller det ekonomiskt lönsamt?
– Jag vågar inte säga det, allt kan hända och det är tvära kast. Men det brukar inte löna sig. För den som vill ha det mer stabilt är en blandning av tremånaders- och treårsränta, som sagt, ett bra alternativ.
Gunilla Nyström, 56, har arbetat på SEB i 23 år varav de sista 10 åren som privatekonom. Dessförinnan var hon chef på bankens juristavdelning i Göteborg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.