Det är vad Citibanks aktieanalytiker räknar med att SEB:s kreditförluster kommer att uppgå till åren 2009-2011.
SEB-smäll på 36 miljarder
Mest läst i kategorin
Uppgifterna framgår av en analysrapport om SEB-aktien som Citibank presenterade häromdagen.
Beskedet bådar illa i och med att SEB precis har begärt att aktieägarna ska pumpa in mer pengar till banken. Det är 15 miljarder kronor som SEB vill ha in.
Frågan är hur aktieägarnas vilja att ställa upp på kapitaltillskottet, påverkas av förväntningar på så stora kreditförluster framöver.
Och av förväntningar på att SEB totalt sett kommer att visa en brakförlust på flera miljarder kronor åtminstone nästa år enligt Citibank.
SEB kommer att ha kreditförluster enligt följande, med Citibanks bedömning:
År 2009: 9,3 miljarder kronor
År 2010: 17,6 miljarder
År 2011: 8,9 miljarder
Det blir tillsammans 35,7 miljarder för dessa tre år.
Som jämförelse hade SEB motsvarande kreditförluster på bara 1,0 miljarder år 2007 och 3,3 miljarder år 2008.
Hela SEB är värt 35,4 miljarder kronor på börsen, enligt Avanza.
Utifrån de förväntade kreditförlusterna räknar Citibank med att SEB kommer att visa följande totalresultat före skatt:
År 2009: 2,9 miljarder kronor
År 2010: -5,1 miljarder
År 2011: 4,4 miljarder
Det innebär följande vinst per aktie:
År 2009: 2,80 kronor
År 2010: -3,53 kronor
År 2011: 3,08 kronor
År 2010 blir det alltså en brakförlust, även om vinster från andra delar av banken bidrar till att det trots allt blir en vinst år 2009 och år 2011.
SEB:s aktiekurs nådde en topp kring 250 kronor våren år 2007, för att sedan falla till en botten på strax under 35 kronor i slutet på januari/början på februari.
Efter SEB:s resultatrapport den 5 februari och beskedet om nyemissionen som kom då, har kursen stigit något och ligger i skrivande stund över 50 kronor.
Citibank har säljrekommendation på SEB-aktien, och anser den vara värd 30 kronor.
Aktieanalytikerna på Citibank beskriver det som att det kommer bli ”tuffa tider framöver” för SEB.
De räknar med att mängden ”dåliga lån” hos SEB, alltså pengar som SEB har lånat ut men där kunderna får problem att betala tillbaka, kommer att ”skjuta i höjden” åren 2009 och 2010.
Särskilt är det SEB:s utlåning i Baltikum som har varit drivande för ”hoppet uppåt” avseende SEB:s låneproblem, skriver Citibank som räknar med att Baltikum även kommer att vara boven i dramat framöver.
Men förluster på lån till företag i Norden kommer också att inverka, bedömer Citibank.
Realtid.se har sökt SEB för en kommentar till Citibanks analys.
Familjen Wallenbergs investmentbolag Investor är SEB:s huvudägare med en ägarandel på nästan 21 procent av SEB.
Realtid.se får tag på Investors informationschef Fredrik Lindgren, för att fråga om Investors syn på Citibanks SEB-analys.
– Vi står ju bakom och garanterar en del av den nyemission som SEB tillkännagav i förra veckan, och vi tror att det är viktigt för banken att ha en stark kapitalbas när man nu går in i vad som kan bli en mycket allvarlig lågkonjunktur, säger han.
– Och med den här förstärkta kapitalbasen ser vi det som att den möjliggör för SEB att driva en framgångsrik bankverksamhet med en kommande ekonomisk svacka.
Villkoren i SEB:s nyemission tillkännages i början av mars. Än så länge är exempelvis inte emissionskursen känd, det vill säga till vilken kursnivå aktieägarna får köpa de nya aktierna i SEB via vilka kapitaltillskottet ska inbringas.
– Totalbeloppet för SEB:s kapitaltillskott är kommunicerat, men detaljerna för upplägget tillkännages senare. Prissättningen (av emissionskursen) beslutas också senare, säger Lindgren.
Kan man säga att ni anser att SEB-aktien är köpvärd till den emissionskurs det nu blir, i och med att ni har åtagit er att stå för åtminstone er del av nyemissionen?
– Det spelar ingen roll vilken emissionskurs det blir om man är existerande aktieägare, så länge man tecknar motsvarande sin ägarandel av emissionen.
– Vi har sett på vad vi tror är SEB:s potential, utifrån den marknadsbild vi har framöver.
– Och då ser vi att det här är en attraktiv investeringsmöjlighet, men självklart också behäftad med en viss risk.
– Det är som alla investeringsbeslut – de innehåller både potential och risk.
Vad tycker ni om att Citibank anser SEB-aktien bara vara värd 30 kronor, fast börskursen ligger över 50?
– Vi kommenterar inte enskilda analytiker. Deras slutsatser får stå för dem.
– För vår del ser vi att banken har en god avkastningspotential, men vi står inför en utmanande tid.
– Rätt manövrerad betraktar vi SEB som en mycket intressant investeringsmöjlighet.
Menar ni på lång sikt?
– Vi investerar i bolag med en långsiktig horisont. Vi är inga aktietraders.
Och med långsiktig horisont, menar ni då typ 5-10 år?
– Det är en bra utgångspunkt.
I Investors resultatrapport som kom häromveckan, framgick att investmentbolaget hade 9-10 miljarder kronor kontanter i kassan vid årsskiftet, och inga skulder.
Totalt sett har Investor i dagsläget en ”krigskassa” på 20 miljarder kronor.
– Det är den likviditetsnivå vi kan investera för, säger Lindgren.
Det inkluderar pengar som Investor har lånat, fast pengarna inte använts ännu.
– Då blir det totalt drygt 20 miljarder kronor.
I och med att Investor äger nästan 21 procent av SEB, innebär det att Investor ska pumpa in drygt 3 miljarder kronor av SEB:s nyemission som totalt uppgår till 15 miljarder.
För att vara exakt är det 3,1 miljarder kronor som motsvarar Investors så kallade ”pro rata-andel” av nyemissionen, och därutöver har Investor garanterat att stå för ytterligare upp till 400 miljoner av nyemissionen om det finns övriga aktieägare som avstår från att delta i nyemissionen.
– Hur mycket av nyemissionen vi kommer att teckna beror på hur intresset är för hela SEB-emissionen. Men vi är redo att ta något mer än vår pro rata-andel.
Kommer detta kapitaltillskott på totalt 15 miljarder kronor till SEB att räcka en gång för alla, eller kommer det att krävas mer kapitaltillskott i framtiden?
– Vår bedömning är att med beaktande av ett antal olika scenarier för hur djup nedgången kan bli, så pekar det på att det här kapitaltillskottet möjliggör för SEB att driva en framgångsrik bankverksamhet genom en mycket allvarlig nedgång.
Det låter som att de 15 miljarderna därmed kommer att räcka?
– Det är vår utgångspunkt.
Enligt Citibanks analys hade SEB vid årsskiftet tillgångar på totalt drygt 2.500 miljarder kronor, så kreditförluster på 36 miljarder av det kan tyckas vara lite.
Samtidigt var dock SEB:s egna kapital (tillgångar minus skulder) knappt 84 miljarder kronor enligt Citibank, så det kan tolkas som att det inte krävs att mycket av SEB:s tillgångar ska bli värdelösa för att det egna kapitalet ska vara raderat och banken därmed bli konkursmässig.
Citibank förutspår dock kommande utveckling för SEB:s egna kapital i slutet av respektive år:
År 2009: 100,9 miljarder kronor
År 2010: 97,0 miljarder
År 2011: 100,4 miljarder
Så någon konkurs verkar alltså inte ligga i korten.
Realtid.se har tidigare skrivit om uppgifter att SEB lånat ut pengar till bolag som Hexagon och Lundin Mining, kring vilka det funnits oro.
Hexagon kom dock med lugnande besked i sin resultatrapport i förra veckan, där det framkom att Hexagon inte brutit lånevillkoren vilket analytiker befarade.
Lundin Mining hoppades att sin situation skulle räddas genom att bli uppköpt av det kapitalstarka företaget Hudbay, men där har det visat sig att det finns Hudbay-delägare som är motståndare till budet så frågan är om det budet kommer att bli av.
Kanadensiska merchantbanken Jaguar Financials vd Vic Alboini är en av dessa motståndare, och menar att det är Lundin Minings banker som drivit på Lundin Mining att få till stånd Hudbays uppköp av Lundin Mining för att rädda Lundin Mining.
SEB har tidigare inte svarat på Realtid.se:s fråga om kommentarer till tolkningen att det är ett mönster att SEB har lånat ut pengar till krisbolag.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.