Kraftigt ökade intäkter inom affärs- och investmentbanksegmentet första kvartalet.
SEB skär corpguld
Mest läst i kategorin
SEB redovisar en mycket stark utveckling under första kvartalet för affärsområdet Stora Företag & Institutioner jämfört med samma period 2013.
Intäkterna ökade med 19 procent till 4,35 miljarder kronor och rörelseresultatet ökade med 40 procent till 2,22 miljarder kronor.
Inom delsegementet Corporate and Investment Banking ökade intäkterna med 29 procent till 2,19 miljarder, enligt dagens delårsrapport.
”Storföretagen använde obligationsmarknaden för sin finansiering och på aktiemarknaden ökade antalet börsintroduktioner. Även de institutionella investerarnas aktivitesnivå ökade och depåförvaringsvolymen överskred för första gången 6000 miljarder kronor, vilket visar SEB:s starka position även inom detta område”, skriver Annika Falkengren i sitt vd-ord.
SEB skriver i rapporten att den ökade marknadsaktiviteten inte minst gett genomslag ”inom de rådgivningsbaserade delarna där SEB kan dra fördel av den ökade aktivitetsnivån i kombination med en marknadsledande position”.
Rapporten är överlag positiv och slog marknadens förväntningar på flera punkter. Det totala rörelseresultatet uppgick till 4,9 miljarder kronor jämfört med 3,7 miljarder 2013. Samtidigt minskade kostnaderna med 4 procent.De totala rörelseintäkterna på 10,4 miljarder kronor var 9 procent högre än för samma kvartal förra året.
Det ljusare stämningsläget på marknaderna som inleddes i slutet av 2013 har påverkat även inledningen på 2014. Aktivitetsnivåerna i Norden och Tyskland fortsatte att utvecklas, skriver Annika Falkengren i vd-ordet.
”Den högre aktivitetsnivån på kapitalmarknaden indikerar att företagen, med en starkare konjunktur i ryggen, på nytt har en investeringsvilja – efter en tid då fokus legat på omfinansieringar av befintlig verksamhet”, fortsätter hon.
Dock varnar Falkengren för att den geopolitiska risken som följt händelserna i Ukraina kan påverka handelsflöden och leda till ett mer försiktigt affärsklimat framöver, framför allt i de baltiska länderna.
Kreditförlusterna uppgick till 258 miljoner kronor, vilket motsvarar en kreditförlustnivå på 7 baspunkter.
Likviditetsreserven uppgick till 412 miljarder kronor och de totala likvida tillgångarna till 747 miljarder kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.