Realtid

"SD slutet för integriteten"

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 sep. 2010Publicerad: 20 sep. 2010

Med Sverigedemokraterna i riksdagen besannas en mardröm för några av de mest inflytelserika och engagerade rösterna i tunga it-frågor som EU:s datalagringsdirektiv, FRA-lagen och principen om nätneutralitet. En outtröttlig Jonas Birgersson, en luttrad Jon Karlung och en stridslysten Rick Falkvinge funderar över de kommande fyra åren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bredbandsoperatören Bahnhofs ordförande Jon Karlung känner besvikelse över valresultatet.

– I frågan om övervakningssamhället är utslaget extra tråkigt, säger han.

Debatten om Försvarets radioanstalt blossade upp och falnade alltför tidigt. Det blev aldrig en valfråga.

Med Sverigedemokraternas intåg i riksdagen blir nu några av de värsta farhågorna med den statliga övervakningen på internet en akut verklighet.

– Man ska vara försiktig med att utforma system för att övervaka, kontrollera och avlyssna medborgarna, säger Jon Karlung.

– Oavsett de goda intentionerna som finns från början, så vet man aldrig vem som kommer att få makten. Nu kommer Sverigedemokraterna få ett olyckligt inflytande över både FRA och utformningen av datalagringsdirektivet.

– Vem vet vilka framtida tillämpningar som snart kommer att stå på önskelistan? Jag förutsätter till exempel att Sverigedemokraterna tar plats i olika typer av integritetsnämnder.

– I enskilda konkreta fall kommer därmed SD – som i sitt partiprogram kräver hårdare tag – vara med och besluta om avlyssning eller inte, säger Jon Karlung.

ANNONS

Bredbandsoraklet Jonas Birgersson, vd för Labs2, gör samma analys.

– Hur känns det nu när SD är några veckor bort från att börja kräva tillgång till denna övervakningsapparat?

Frågar är retorisk, för att inte säga bitter. Vad kan då en ny regering göra för att komma tillrätta med problemen?

– Avsaknaden av positiv stimulans till en av Sveriges viktigaste industrier samt rent ut sagt korkade förslag om massavlyssning under föregående mandatperiod gör ju att mina förhoppningar är lågt ställda, säger Jonas Birgersson till Realtid.se.

– Men jag blir gärna positivt överraskad.

Så kommer han med tre förslag på ett välkänt tema.

För det första vill han göra kommunerna ansvariga för att alla hushåll med el och vatten också får bredband med fiber.

Helt realistiskt, enligt Piratpartiets Rick Falkvinge.

ANNONS

– Det finns inga tekniska skäl till varför man inte kan ha fiber till alla hushåll i slutet av mandatperioden. Bara politiska.

För det andra: se till att de kommunala bolag inte får konkurrera högre upp i värdekedjan när de ansluter hushållen till fibernätet. De ska inte få sälja tjänster, utan bara bredband.

Den så kallade Stokab-modellen där ett konkurrensneutralt stadsnätsbolag hyr ut fiberanslutningar till alla som behöver förklarar enligt Jonas Birgersson, enligt Stockholms stads omvalde finansborgarråd Sten Nordin (M) liksom enligt infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) framgången för it-förorten Kista, för Stockholm som it-huvudstad och för hela it-nationen Sverige.

Privata företag och allmännyttan kan använda fibern utan att tävla med de största operatörerna. Operatörerna behöver inte invesetera i nät där någon annan redan grävt ner fiber. Men så här fungerar det inte i hela landet.

– Det borde vara en självklarhet för Konkurrensverket att komma till rätta med det här, men de har inte förstått sig på nätet ännu, säger Rick Falkvinge.

Istället försöker Telia skaffa sig konkurrensfördelar genom att hindra andra från att komma åt det egna fibernätet och genom att knyta till sig tjänsteleverantörer.

– Att Telia inte ska kunna förorda Spotify istället för Pandora borde vara lika självklart som att Vattenfall inte ska få bestämma vilket kylskåp du ska ha bara för att du köper el av dem.

Vattenfall kan ta mer betalt för ”ett helhetserbjudande” med tjänster än för bara el. Så här jobbar företag i många branscher, men kanske framför allt inom telekom.

ANNONS

– Men det ligger inte i samhällets intresse, säger Rick Falkvinge.

– Det är som om din hårfön från Vattenfall inte skulle fungera med el från Eon.

De största företagen lär sig att stänga ute mindre konkurrenter genom att ta makten över infrastrukturen och paketera den med tjänster i erbjudanden som kunderna blir beroende av.

De etablerade partierna har, liksom Telia, kommit fram till att de har allt att vinna på att inte ta den debatten.

Precis som med FRA har varken storföretagen eller regeringen velat uttala sig om principen nätneutralitet.

Nu kan det vara för sent.

– Det är nu vi bygger upp de här strukturerna, säger Rick Falkvinge.

– Även om det inte blivit påträngande ännu, så är det avgörande för Sveriges framtida industi.

ANNONS

För det tredje: Jonas Birgersson vill begränsa ”massövervakningen”. FRA-lagen är skadlig – också här är han överens med Piratpartiets Rick Falkvinge.

Jonas Birgersson pekar på att Google efter FRA-debatten valde Finland istället för Sverige för sitt nya datacenter.

Rick Falkvinge pekar på att också Telia valde Finland. På att Google var på väg att etablera sig i Lund när debatten seglade upp 2008 – men drog sig ur. Bara där kan Sverige ha tappat 400 arbetstillfällen, hävdar han.

– Sverige har förlorat arbetstillfällen på grund av politikernas arrogans i de här frågorana, säger Rick Falkvinge.

– En stark svensk integritetslagstiftning kommer istället att stimulera innovation och export, säger Jonas Birgersson.

Rick Falkvinge låter upprörd och fylld av kampvilja när Realtid.se når honom på telefon morgonen efter valvakan. Rösten darrar. Själv beskriver han känslan som ”affekt och bitterhet”.

Hans parti fick preliminärt 0,7 procent av rösterna i riksdagsvalet.

I valet till Europaparlamentet 2009 fick Piratpartiet 7,1 procent.

ANNONS

– De andra riksdagspartierna lärde sig i EU-valet att de får inga röster på att diskutera integritetsfrågor, säger Rick Falkvinge.

– Faran var inte så mycket att vi inte nämndes som parti som att våra frågor inte nämndes. För vi associeras mycket med integritet.

– De andra partierna har lärt sig att inte diskutera det här. Istället fick de nu ett annat utmanarparti.

Framgångar för Piratpartiet hade kunnat betyda motgångar för Sverigedemokraterna. Men väljarna svek.

– Istället för ett integritetsvänligt parti fick vi in ett integritetsfientligt parti i riksdagen, säger Rick Falkvinge.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]