Schweiz-baserade finanskillen Rasmus Nilsson ifrågasätter mäklarnas mervärde.
Schweizerfranc in på Östermalms bo-marknad
Mest läst i kategorin
Sedan i julas sitter några hundra anslag rubricerade ”Sälj utan mäklare” uppsatta på Östermalm i Stockholm, främst längs Karlavägen/Karlaplan och ned mot Djurgårdsbron. Bostadsrättsinnehavare erbjuds att sälja sina bostäder till lapparnas författare, ”utan dyra mäklare”, få provision på köpeskillingen, samt få ”kontant betalning utan trassel med banker”.
Mannen bakom anslagen är 40-årige Rasmus Nilsson, bosatt i Nyon utanför Genève i Schweiz och verksam inom corporate finance och kundservice vid italienska medieföretaget De Agostinis Europakontor i Lausanne. De Agostini äger bland annat TV-produktionsjätten Zodiak, i Sverige verksamma med bolagen Jarowskij (programexempel: Room Service, Parlamentet) och Mastiff (t ex Paradise Hotel).
– Sverige har många duktiga mäklare, men det mervärde de adderar kanske är lite diskutabelt, säger Rasmus Nilsson försiktigt när Realtid.se ringer det nummer som står på lapparna och ber honom att förklara sin idé.
Den handlar, förklarar han, om att köpa lägenheter på Östermalm och i Vasastan i Stockholm och renovera upp dem för att sedan sälja dem med vinst. Förutom lapparna planeras andra marknadsföringskanaler. Märkligare än så är det inte, och konceptet är inte särskilt unikt, men ambitionerna är att genomföra det i något större skala och mer synligt.
– Idén handlar mest om att försöka fiska in möjliga ”opportunities”, säger Rasmus Nilsson, och påstår att han har knutit upp ”Stockholms bästa hantverkare” samt en ”internationell kundgrupp”.
Som finansiärer har han inte banker, utan två affärsvänner. En av dem är en Schweiz-baserad svensk, och en är ”från Malmö med kopplingar till Japan”. Sammanlagt tror han att de har kapacitet att hantera ett 20-tal objekt åt gången.
– Alla dessa behöver ju inte vara stora objekt, säger Rasmus Nilsson när Realtid.se kommenterar detta med att det med ett 20-tal objekt åt gången verkar finnas en hel del finansiella muskler bakom lapparna.
– Jag har under några års tid handlat en del i mindre objekt i Stockholm och i Po Hing Fong i Hongkong, där jag arbetade tidigare, fortsätter han, och nämner sitt senaste objekt: en lägenhet på Surbrunnsgatan som han köpte i renoveringssyfte och sedan sålde.
Bakgrunden till alltihop är att Rasmus Nilsson under en visning på Lidingö sommaren 2009 lärde känna en man som han beskriver som en ”äkta fastighetsmogul”. Rasmus och han kom att träffas flera gånger på Door’s Pub på Odengatan.
– Han kom att bli min mentor på den svenska marknaden och jag lärde mig mycket av honom. Det var till en början envishet, lite skicklighet och mycket tur som gjorde att det gick vägen. Och tillfälligheter. Underskatta aldrig tillfälligheter, berättar Rasmus.
Lapparna har hittills renderat en handfull intressenter. Dagen före intervjun talade Rasmus Nilsson exempelvis med en person som hade en stor våning på Riddargatan, och därutöver har några med mindre bostäder hört av sig.
– Det var en med en liten lägenhet på Narvavägen och en med en på 100 kvadratmeter på Odengatan.
Riskerar man inte att få ett för lågt pris om man säljer till er i stället för via mäklare, eftersom man missar budförfarandet?
– Nej, jag tror inte det är så stor risk, marknaden i Stockholm är så pass transparent. Och att värdera en bostad är väldigt enkelt idag, det är bara att bjuda hem fem mäklare på kaffe.
Därmed faller även argumentet för mäklarnas marknadsföringssajt Hemnet, menar Rasmus Nilsson, som tror att hans koncept har en fördel även gentemot andra som vill köpa lägenheterna i det att han inte är beroende av banklån.
Rasmus Nilsson nämner de nya reglerna om 15-procentiga kontantinsatser på bostadsrätter, antågande högre bolåneräntor och ökade krav på amorteringar som något som spelar honom och hans vänner i händerna.
– Faktum är att spelreglerna ändras i det Stockholmska fastighetsspelet och det liknar nu mer den schweiziska fastighetsmarknaden, som vi känner väl. Vi har dessutom tillgång till världens starkaste valuta, schweiziska franc.
Har ni kontaktats av några som blivit upprörda på grund av lapparna?
– Nej. Det hade man kanske kunnat tro i och med att vi satte upp dem på portar, men så har det inte blivit.
Rasmus Nilsson säger att han även ringt ett par mäklare för att försöka komma överens om ett affärsupplägg, men hittills har det inte nappat.
– Men det ser jag som ett positivt tecken.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.