Företagsköp i tillväxtregioner lockar svenska storföretag, enligt ny studie.
"Sannolikt inget rekordår"
Mest läst i kategorin
Sveriges 100 största företag gjorde totalt 129 slutförda bolagsaffärer förra året, visar Ernst & Youngs rapport Corporate Transaction Trends. Det är en minskning med 17 procent från år 2011 (155 transaktioner). Av dessa var 94 förvärv medan antalet avyttringar landade på 35, en ökning med 6 procent.
Allt fler faktorer talar enligt Ernst & Young för att större svenska företag gör och kommer att göra fler av sina förvärv i länder och regioner som Kina, Latinamerika och delar av Afrika i framtiden.
I år räknar Ernst & Young med ett ökat antal bolagsaffärer men det blir inget rekordår. 2013 beskrivs som ett ”mellanår” med 150 genomförda transaktioner.
– Företag som till exempel Assa Abloy, Sandvik och Atlas Copco har mer än 10 procent av sina omsättningar i Kina men även Latinamerika är på gång, jag tänker på Electrolux förvärv i Chile för ett år sedan. Afrika kommer att komma men det tar längre tid. Den här trenden kommer att öka i och med att marknadstillväxten sker i nya tillväxtländer vilket ytterligare driver behovet av strukturaffärer, säger Pär-Ola Hansson, partner och affärsområdeschef för Ernst & Youngs transaktionsrådgivning.
Att företagen trots allt är försiktiga med transaktioner beror, enligt Pär-Ola Hansson, på det kärva ekonomiska läget.
– Det är svårt att ta aktiva tillväxtbeslut i en orolig ekonomisk miljö. Verkstadssektorn, bygg- och tillverkning och skogs- och pappersmassa är några sektorer där det rör på sig vad gäller affärer. Det blir sannolikt inget rekordår i år heller även om det makroekonomiska läget känns stabilare.
Är det stora finansieringsproblem för företagen?
– De större bolagen använder sig av befintlig finansiering så det är normalt sett inget stort problem. Tillgången på likviditet är generellt en viktig drivkraft framförallt inom private equity där belåningsgraden idag ligger kring 4-5 gånger EBITDA, säger Pär-Ola Hansson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.