Realtid

Sandvik väljer Handelsbanken

Martin Lindgren
Uppdaterad: 07 okt. 2009Publicerad: 07 okt. 2009

Sandvik samlar sin europeiska kontanthantering till färre banker. Handelsbanken och SEB är vinnare i den nordiska upphandlingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Verkstadskoncernen meddelade på fredagen att en ny ”solid och integrerad bankplattform” skapats, med syfte att koncentrera bolagets kontanthantering till ett fåtal banker runt om i Europa.

För Sveriges del är Handelsbanken – som ingår i samma ägarsfär som Sandvik genom Industrivärden som gemensam största ägare – vinnaren i processen: Sandvik har tidigare använt sig av andra svenska storbanker, men har nu valt Handelsbanken. För Danmark, Finland och Norge drog dock SEB längsta strået (se faktaruta för samtliga banker).

– Men det är viktigt att understryka att detta enbart gäller cash management, säger Clarence Taube, ansvarig för cash flow management på Sandvik, och säger att bolaget vinnlägger sig om ett fortsatt gott förhållande till övriga nordiska storbanker vad gäller övriga banktjänster. Taube vill inte ge sig in i diskussioner om vad de ratade bankerna var dåliga på.

– Sandvik har valt att arbeta med färre banker i Norden och valt två banker bland flera bra alternativ, säger han i stället.

Som skäl till koncentrationen nämner Taube att Sandvik nu i högre utsträckning blir partner till bankerna, något som tillåter gemensam utveckling av nya lösningar och tätare integration mellan bankernas och Sandviks IT-system.

– Bägge parter vinner väldigt mycket på det här.

Hur mycket sparar ni, och på vad, med denna åtgärd?

– Det handlar om besparingar på tiotals miljoner kronor, fördelat på lägre transaktionskostnader, bättre likviditetshantering och effektivare nyttjande av IT och administrativa resurser.

ANNONS

Sett till Sandviks totala kostnader är det visserligen småsummor, men betydande nog för att motivera förändringen.

– Det handlar egentligen om effektivisering av arbetet och automatisering av många moment som tidigare varit manuella och därmed såväl tidskrävande som mer utsatta för hanteringsrisker. Kostnadsposterna är dels direkta transaktionskostnader, dels systemkostnader för att exempelvis skicka filer, samt personalkostnader för dem som jobbar med detta.

– Kort sagt handlar det om att frigöra resurser och göra saker på ett bättre sätt.

Anders Örbom, finanschef på Sandvik, förklarar i ett pressmeddelande den framtida cash management-strategin i samma ordalag som Taube:

”Bankplattformen kommer att möjliggöra ökad automatisering av processer på såväl lokal som central nivå i organisationen, förbättra kontrollrutiner samt öka koncentration och förbättra hanteringen av koncernens överskottslikviditet. Bättre effektivitet kommer att reducera interna kostnader och vi kommer att få väsentligt minskade bankkostnader tack vare skalfördelar.”

Implementering och utrullning av samarbetet med cash management-bankerna kommer att påbörjas under hösten 2009 och beräknas pågå fram till mitten av 2011.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]