Den sparkade vd:n för artisternas intresseorganisation anklagas för förskingring. Samtidigt går hans kontrollanter runt och samlar in pengar. Missnöjet kokar i svenska skivbutiker.
Sami driver in pengar till ex-vd
Mest läst i kategorin
I januari har Sami, Svenska artisters och musikers intresseorganisation, gått ut hårt för att driva in pengar från landets skivbutiker. För att få spela upp musik i butik krävs att man betalar avgifter. Oavsett om det handlar om en klädbutik, ett kafé eller en frisérsalong. Eller en butik som faktiskt säljer artisternas verk och genererar dem inkomster.
Efter skandalerna kring Samis avsatta vd Hans Lindström är frågan extra känslig. Lindström har polisanmälts för att ha satt sprätt på ekonomiska medel som samlats in till musikens upphovsmän. Minst en halv miljon kronor uppger Sami att Hans Lindström använt för eget bruk. Lindström har också stämt Sami för att få ut sin fallskärm på 6,5 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter.
I detta läge väljer Sami att gå på offensiven för att kräva in pengar från en rad skivbutiker som aldrig ens blivit tillfrågade tidigare.
– Det känns som om Sami på något sätt vill provocera genom att jaga små, redan hotade butiker. Nu vill de ge oss dödsstöten medan vd:n lever lyxliv för pengarna. Det känns som om Sami lever i en fantasivärld, säger Lars Blennå och skakar på huvudet.
– De som är satta att förvalta musikernas pengar eldar upp dem istället. Det är som en grottekvarn för skivbutikerna.
Lars Blennå driver skivbutiken Stockholms Skivbörs. Han tycker som många andra skivbutiksinnehavare som Realtid.se pratat med, att Sami måste skärpa till sin interna kontroll. Att de måste se om sitt eget hus och sin egen organisation innan de ”trakasserar skivbutikerna”.
– Att vi som säljer artisternas skivor och hjälper dem överleva straffas är helt barockt. internetförsäljare kommer ju undan medan vi som har en fysisk skivbutik beläggs straffavgifter. Det är regler som inte är skrivna för dagens samhälle.
– Under hösten började vi få de här oprecisa, dåligt formulerade breven från Sami som vi aldrig fått tidigare. Ungefär samtidigt som vd:n fick sparken i september, säger Lars Blennå.
Blennå påpekar att han som liten entreprenör inte har råd att kolla upp eventuellt tveksamma juridiska metoder. Som butiksinnehavare har han sedan tidigare avgifter att betala till Stim, en annan upphovsrättslig organisation.
– I januari fick vi plötsligt besök av en kontrollant från Sami. Han var vettskrämd för han hade precis varit i en annan butik och blivit så utskälld. Ingen vidare start på den nya indrivingen.
Att butiksinnehavarna hettar till kan kanske vara förståeligt. Cd-försäljningen dalar medan den nedladdade musiken, legalt som illegalt, ökar. Att då försöka driva en affärsrörelse med fysiska produkter och ett fördjupat ämneskunnande blir kärvt.
– Sami-kontrollanten berättade att tidigare fick Sami en del av ersättningen från Stim men att så är det inte längre. Därför måste Sami driva in pengarna själva, säger Lars Blennå.
Lars Blennå pratar vidare om att skivhandlarna inte har någon stark branschorganisation som kan föra deras talan. Många känner sig överkörda av skivbolagen och Stim – och nu hänger Sami på låset för att få in pengar till sin naggade organsiation. Blennå säger att en del butiker vill undvika strul och hellre bara betalar.
– Det är som om konkursboet nu håller på att delas ut till skivaffärerna. Det är vi som är satta under lupp och får en blåslampa i ändan.
På Stockholms Skivbörs säljs mest utländsk musik, och mycket återutgivningar av rockens och jazzens klassiker. Att Sami, en organisation som ser till svenska artisters bästa, kräver in pengar där tycker Lars Blennå är märkligt. Men riktigt ironisk tycker Lars Blennå att situationen blir när hans butik säljer skivor gjorda av vänner och bekanta och – ytterligare ett snäpp – när butiksanställda gör skivor.
– Så när jag säljer skivor av Lisa Lindahl som jobbar i butiken får jag betala om Lisa eller jag spelar upp den i högtalarna. Butiken betalar till Sami som sedan förhoppningsvis fördelar pengarna ut till artisterna, alltså till Lisa.
Lars Blennå berättar om en kampanj som Samis starkare kolleger i Stim bedrev gentemot frisérsalonger.
– För cirka tio år sedan var det världens strid när Stim ville driva in pengar från frisérsalonger som spelade upp musik. Stim jobbar på det sättet, att de går på en viss bransch.
Det finns olika regler för hur mycket det kostar att spela upp musik, beroende på butiksyta, om det är livemusik eller skiva samt om musiken spelas ut mot gatan.
– Är det inte bättre att kolla restauranger och den typen av affärsverksamheter som får merförsäljning?, säger Lars Blennå och tar emot ännu en kund i den förhållandevis lilla butiken vid Odenplan.
Stockholms Skivbörs fick halverad avgift hos Sami när Lars Blennå påpekade för kontrollanten att de faktiskt säljer musik.
– Det är helt inkonsekvent att Stim tar full betalning medan Sami nöjer sig med halva avgiften. Enligt kontrollanten från Sami så beror det på att Sami inte har en lika stark ställning juridiskt som Stim. Stim är rustat upp till tänderna och kan koppla in advokater när de vill medan Sami mer verkar i en juridisk gråzon. Frågan är om det ens är rättsligt prövat att de kan göra så här. De bara hänvisar till paragarafer, precis som Groucho Marx, säger Lars Blennå, en dag i skivaffären.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.