Statsminister Fredrik Reinfeldt vägrar att bringa klarhet i frågan om statssekreterare Ulrica Schenström hade krisjour på krogen i förra veckan.
Sahlin kritiserar Reinfeldts linje
Mest läst i kategorin
Det duger inte, säger socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.
Vid ett besök i Östersund på onsdagen uttalade Fredrik Reinfeldt sitt fulla förtroende för Ulrica Schenström. ”Glad i hatten”, som hennes tillstånd den aktuella krogkvällen beskrivits som, ser han som ett ”karaktärsdrag”.
– Alla som känner Ulrica Schenström vet att glad i hatten inte är ett tillstånd, utan ett karaktärsdrag hos henne, eftersom hon är en så extrovert person, sade Reinfeldt.
Hittills har Reinfeldt avfärdat att Schenström skulle ha varit onykter och i stället krävt bevis för det. Efter TV 4-journalisten Anders Pihlblads beskrivning av Schenström som ”klart påverkad” och ”glad i hatten”, medgav Reinfeldt för TT i tisdagskväll att hon druckit vin.
Men enligt Reinfeldt har hon inte ”varit påverkad på ett sätt så att det skulle ha inverkat på hennes möjligheter att fullgöra sina förpliktelser”.
Enligt biträdande nyhetschef Jonas Gummesson slutade krognotan på 1 145 kronor. Beloppet inkluderar bara dryck, ingen mat. TV 4 uppskattar att Schenström och Philblad drack för sammanlagt 900 kronor.
– Vi har dragit av 200 kronor för Anders Philblads kompisar som var där i början av kvällen, men det är en uppskattning byggd på Pihlblads uppgifter. Vi har inte kunnat få fram notan från krogen, säger biträdande nyhetschef Jonas Gummesson till TT.
Hur drickandet fördelats mellan Schenström och Pihlblad kan Gummesson inte säga. Ett litet glas vin på den aktuella krogen kostar 49 kronor och är en femtedel av en flaska. Ett stort glas kostar 79 kronor och är en tredjedel av en flaska.
Statsministerns fortsatta vägran att avslöja om Ulrica Schenström hade jouransvar för krishanteringen i regeringskansliet den aktuella kvällen imponerar inte på Mona Sahlin. I ett pressmeddelande skriver hon:
”Fredrik Reinfeldts hantering av krisen om krishanteringen inger inte förtroende. Statsministern har hittills inte imponerat. Detta duger inte!”.
Hon fortsätter: ”Som statsminister måste han ta oklarheterna om sin statssekreterares ansvar och beteende på allvar, bringa klarhet i jouransvaret den beryktade kvällen och ta tydliga initiativ för att återskapa det tappade förtroendet. Det är viktigt för hela statsförvaltningens anseende”.
Även vänsterpartiets ledare Lars Ohly och miljöpartiets språkrör Peter Eriksson kräver att Reinfeldt offentliggör om Schenström hade jour eller inte.
Reinfeldts vägran står i viss kontrast till vad han tyckte under den förra socialdemokratiska regeringen. Dåvarande statsminister Göran Persson vägrade då att lämna ut telefonlistor, som skulle ha kunnat klara ut frågan om statssekreteraren Lars Danielsson verkligen ringt till kabinettssekreteraren Hans Dahlgren på UD i samband med tsunamikatastrofen.
– Det är inte en bra inställning att inte gå till botten i varje fråga, eftersom många människor har känt stor upprördhet, sade Fredrik Reinfeldt då.
Han sade även att det viktiga inte var att offentliggöra telefonlistorna utan att ”vi får besked om vad som har hänt”. Till exempel hade Persson kunnat informera medborgarkommissionen, tyckte Reinfeldt.
Ett liknande krav i dag från oppositionen, att Reinfeldt inför försvarsutskottet talar om vem som hade jouren den där kvällen, har han hittills avvisat.
Ulrica Schenström har inte velat ge några kommentarer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.