Om en lag inte fungerar så berätta det, uppmanar justitieminister Beatrice Ask fiskaler i Svea Hovrätt.
"Säg något!"
Mest läst i kategorin
– Sitt inte i 25 år och var tyst. Kom med synpunkter till oss.
Det var Beatrice Asks huvudbanderoll som hon lanserade i dag under en träff med fiskaler vid Svea Hovrätt. Ett tjugotal fiskaler och delar från justitiedepartementet samt dess chef, Beatrice Ask hade i dag samlats för att diskutera hur rättsväsendet kan förbättras.
Beatrice Ask inledde med att säga att de inom domstolsväsendet besitter stor kunskap om vad som inte fungerar med olika lagarna när de väl tillämpas. Men trots att de ibland har bäst och störst insyn i vad som blir fel angående tillämpning av lagar så säger de ingenting.
– De som är tystast med att kritisera lagen sitter oftast i domstolarna. Men det finns sammanslutningar och organisationer genom vilka man kan ventilera sina åsikter, sade Ask.
– Om vi aldrig får veta vad som blir fel så kan vi inte göra något åt det.
– Sedan blir det inte alltid rätt även om vi anstränger oss.
Efter utfallet bad Ask de olika fiskalerna att presentera sig. Flera av dem hade arbetat inom affärsjuridiska byråer men av olika anledningar tröttnat på konsultrollen.
Under presentationsrundan ställde ministern frågor till fiskalerna som till exempel om brottmålslagstiftningen var bra.
Något som fiskal Moa Östberg menade är en svår fråga att svara ja eller nej på.
Men ministern gav sig inte, utan fortsatte att ställa öppna, breda frågor såsom: Kan man göra fel som domare? Vad skulle du göra om du var justitieminister?
– Avskaffa nämndemannasystemet i hovrätten, replikerade en man snabbt.
Han hade irriterat sig på att nämndemannamän ofta slumrade till under förhandling och att de, menar han, faktiskt inte representerar vanliga människor. Dels för att jurister är mer ”vanliga” i dag än förr och därtill eftersom nämndemän tenderar att vara äldre än snittet för populationen.
– Rekryteringsbasen borde åtminstone ses över, sade han.
Och det var så långt som Ask också kunde sträcka sig: systemet bör ses över men att avskaffa det är inte aktuellt i nuläget.
Andra svar som ministern fick på sina öppna frågor om hur rättsväsendet kan förbättras var att det kändes som om lagstiftningstakten har trappats upp. Detta, menade en kvinna, ledde till att det var svårt att läsa in sig på nya domar från Högsta Domstolen, läsa nya böcker inom olika rättsområden.
En annan kommentar var att resurserna satsats ojämnt; medan mycket resurser lagts på polis så har domstolarna inte fått lika mycket, påpekade en kvinna, vars slutkläm var att för att få önskad effekt beträfafnde exempelvis effektivitet så bör resurser fördelas jämnare över hela rättskedjan.
Ytterligare en åsikt var att människor i allmänhet borde blir mer upplysta kring hur rättsväsendet fungerar eftersom den allmänna kunskapen är för låg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.