Daniel Eriksson, produktdirektör på Folksam, förklarar varför Folksam är glad och nöjd över försäljningen av stora delar av FIHs verksamhet.
"Sådana här investeringar vi letar efter"
Mest läst i kategorin
I onsdags blev det klart att danska FIH Erhvervsbank, med inriktning på små- och mellanstora företag, säljer bankverksamheten till Spar Nord för 4 miljarder danska kronor.
Folksam, som tillsammans med de danska pensionsfonderna ATP och PFA är ägare av banken, är nöjd över att avvecklingen av FIH har påbörjats.
– Generellt sett är vi väldigt glada att vi lyckats ta banken från en ganska så risig position finansieringsmässigt för drygt tre år sedan då vi steg in som ägare, till en betydligt bättre situation där andra banker är intresserade av att köpa verksamhet från oss. Vi har avvecklat majoriteten av bankens verksamhet på ett välordnat sätt, säger Daniel Eriksson, produktdirektör på Folksam, till Realtid.se.
I och med försäljningen byter 900 kunder bank, vilket motsvarar nästan två tredjedelar av FIH:s kundbas. På FIH övergår 30 medarbetare till Spar Nord medan 25 medarbetare mister sina arbeten.
Det var i september 2010 som konsortiet bestående av ATP, PFA, Folksam och CPDyvig förvärvade banken för 5 miljarder danska kronor. Folksam investerade sammanlagt 592 miljoner kronor, vilket motsvarade 19,98 procent av aktierna.
Syftet med investeringarna i banken var dock inte att Folksam på sikt skulle bedriva bankverksamhet.
– Vi har inte köpt in oss i en dansk bank för att äga en dansk bank. Det var mer att vi tillsköt likviditet och stabilitet för att kunna göra en ordnad avveckling av banken, säger Daniel Eriksson.
– Ursprungligen när vi inledde investeringen trodde vi nog att banken skulle säljas i sin helhet till någon annan bank när finanskrisen var över. Nu säljer vi banken i smådelar och det är precis lika bra det, fortsätter han.
Daniel Eriksson förklarar att banken hade drygt 80 miljarder danska kronor i utlåning vid Folksams inträde för drygt tre år sedan. Efter affären med SparNord är banken nere i mindre än en tiondel av det, vilket innebär att 90 procent av bankens verksamhet har funnit andra hem eller avvecklats.
– Det här är något som vi är glada över – att kunna hjälpa till att montera ned banken i lagom takt på ett ansvarsfullt och ordnat sätt som gör att det inte får några andra sidoeffekter.
Vad har Folksam tjänat på detta?
– Hittills har vi inte fått någon utdelning. Men om några år när vi kan börja få utdelning från banken så hoppas vi att en stor del av det egna kapitalet som ligger i banken ska kunna delas ut och om kanske tio år när banken är helt avvecklad så kommer det ha varit en väldigt bra affär. Försäljningen till SparNord gör att sannolikheten har ökat ordentligt för att det är en bra affär för Folksams kunder.
– Det är sådana här investeringar vi letar efter eftersom vi är långsiktiga så behöver vi inte ha omedelbar avkastning men däremot behöver vi riktigt mycket pengar i morgon när pensioner ska betalas ut till våra kunder.
Hur bedömer du riskerna med denna investering?
– Just nu är den väldigt hanterbar men när vi gick in i den för drygt tre år sedan så var det naturligtvis ett möjligt förlustscenario. Men det som har gjort oss lugna och trygga är att det är vi tillsammans med PFA och ATP. Det är tre pensionsinstitut som har gått in där och vi har alla en extremt långsiktig investeringshorisont och vi har alla möjlighet att skjuta till de pengar som behövs.
I samband med förvärvet ställde ATP ut en extra säkerhet på 10 miljarder danska kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.