Projektet Innovation för tillväxt presenterar idag ett fempunktsprogram till regeringen för att förbättra kompetensförsörjningen i Sverige.
Så vill Wallenberg få bukt på arbetslösheten
Mest läst i kategorin
Skräddarsy arbetsmarknadspolitiska insatser utifrån behoven hos arbetslösa, öka enskildas möjligheter att styra sin kompetensutveckling och inför system för bättre validering av utbildning och yrkeskompetens. Det är några av dem förslag som projektet Innovation för tillväxt idag presenterar på DI Debatt.
Ordförande för projektet är ingen mindre än Marcus Wallenberg. I projektet ingår även exempelvis Svenskt Näringslivs vice vd Annika Lundius och Melker Schörling.
Projektet Innovation för tillväxt startade 2009 och drivs av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien i samverkan med Svenskt Näringsliv, Tillväxtverket och Vinnova.
En av arbetsgrupperna har tagit fram förslag till bättre kompetensförsörjning. Några kräver politiska beslut, medan andra förutsätter förändrade attityder hos studerande, utbildningssamordnare och övriga aktörer.
När det gäller att skräddarsy arbetsmarknadspolitiska insatser utifrån det behov som finns behövs nya former av åtgärder för långtidsarbetslösa. Bland annat behövs kompletterande utbildningar för att möta arbetsmarknadens behov, resonerar man.
För att också kunna öka enskildas möjligheter att styra sin egen kompetensuteckling skulle exempelvis ett system med kompetenskonton kunna öppna för nya yrkesval under arbetslivet. Här kan även skatteregler stimulera den anställde att spara till sin kompetensutveckling.
Projektet vill även införa system för validering av utbildning och yrkeskompetens. Här menar man att detta endast förekommer på begränsade delar av arbetsmarknaden och särskilt allvarligt är problemet bland invandrare, resonerar man.
Man vill också införa utökade satsningar på kompletterande utbildningar. Enligt projektet tar det tar sju år för en invandrare med yrkeserfarenhet och akademisk utbildning att etablera sig på arbetsmarknaden.
Projektet vill också att regeringen satsar på SFI-checkar för utbildning och integration. Här vill man exempelvis öppna upp för fler utbildningsamordnare
Projektet, med Marcus Wallenberg i spetsen, rabblar upp det olika åtgärderna och drar sedan följande slutsats:
”Häri ligger, anser vi, mycket goda möjligheter för regeringen att komma tillrätta med den för höga arbetslösheten.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.