Realtid

Så påverkas företagen av regeringens nya politik

Så påverkas företagen av regeringens nya politik
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). (Foto: Christine Olsson/TT)
Annelie Sandström
Uppdaterad: 20 aug. 2024Publicerad: 20 aug. 2024

En rad nya förslag är på gång från regeringen som berör företag. Det handlar om allt ifrån sänkt skatt till nya stöd för minskad regelbörda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Något som beskrivit som ett dråpslag för snabblånebolagen är Finansdepartementets förslag om att lagen om viss hantering av konsumentkrediter ska skrotas.

Regeringen vill ta i med hårdhandskarna mot lånesajterna som ger ut och förmedlar snabblån.

Bolag som Lendo, Compricer, Anifin och ett 60-tal andra företag kan bli av med sina tillstånd. Det kommer krävas ett betydligt mer omfattande tillstånd att bedriva verksamheterna om förslaget blir verklighet, enligt Breakit.

Detta är ett av många förslag som Tidöpartierna har i sitt nya program för näringslivet.

Förenklingar på gång

Bland förslagen som ska förenkla för företagare kan nämnas att regeringen gett Vinnova i uppdrag att effektivisera stödet till unga innovativa företag, så kallade startups och scaleups.

Uppdraget genomförs i samråd med Tillväxtverket, Energimyndigheten, ALMI AB, Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser och Business Sweden.

Projektet Afori, eller Arenan för innovation i upphandling, ska verka för att startups får sina första kunder från den offentliga sektorn.

ANNONS

Ett förenklingsråd har inrättats för att minska företagens regelbörda och administrativa kostnader.

Många företag har tidskrävande bekymmer att sätta sig in i diverse nya EU-regler. Regeringen vill råda bot på detta och underlätta genom att tillsätta ett implementeringsråd.

ANNONS

Färre behöver redovisa moms

Färre bolag kan behöva redovisa moms enligt ett nytt förslag som kan träda i kraft vid årsskiftet. Regeringen föreslår att omsättningsgränsen för momsredovisning ska höjas från 80 000 till 120 000 kronor, vilket underlättar för småföretagen.

Idag finns ett växa-stöd för enmansföretag då man anställer sin första medarbetare i form av minskade arbetsgivaravgifter. Ett nytt förslag vill att detta omfattar två anställda.

Beloppsgränsen för ersättningen föreslås också höjas till 35 000 kronor per månad, från dagens belopp på 25 000 kronor.

3:12-skatten berör 400 000 bolag

Nya skatteregler är också på gång. Något av de mest uppmärksammade är de nya så kallade 3:12-reglerna som påverkar entreprenörer som driver fåmansföretag, vilket idag är cirka 400 000 bolag i Sverige.

ANNONS

Förenkla och förbättra” är rubriken på den utredning om nya skatteregler för fåmansföretagare, som har letts av justitierådet Linda Haggren som Realtid tidigare uppmärksammat.

De nya reglerna ska enligt förslag träda i kraft den 1 januari 2026 och omfattar bland annat en ny modell för beräkning av gränsbeloppet, ett gemensamt takbelopp för utdelning och kapitalvinst, samt förkortad karenstid.

Läs mer:
Riskkapitalisterna gnisslar tänder över 3:12-förslaget. Realtid
Här är vinnarna av 3:12-förslaget. Realtid
Så vill regeringen minska regelbördan för företag. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]