Närmare 700 000 svenskar fildelade i början av året. Bland de yngre männen ägnade sig mer än var tredje åt den snart olagliga sysselsättningen, enligt SCB.
Så här många fildelade i våras
Mest läst i kategorin
För första gången har SCB i år undersökt hur många svenskar som mer regelbundet fildelar och svaret blev alltså närmare 700 000. De båda föregående åren har frågan varit om intervjupersonerna någon gång använt ett fildelningsprogram och då har siffran hamnat runt miljonen.
Rapporten visar, kanske inte särskilt förvånande, att den typiske fildelaren är en studerande man i åldern 16-24 år. Bland kvinnor i åldern 65-74 år finns inga fildelare alls, enligt SCB.
På Antipiratbyrån, som kämpar mot fildelning av upphovsrättsskyddat material, tror man att antalet fildelare ökar.
– Det är väldigt svårt att arbeta mot piratkopiering när vi saknar en fungerande lagstiftning och polis och åklagare saknar resurser. En fungerande lagstiftning har effekt, det har vi sett i Finland, säger Sara Lindbäck på Antipiratbyrån.
Regeringen har lagt en proposition om en ny fildelningslag som föreslås träda i kraft den 1 april nästa år. Enligt den ska upphovsrättsinnehavare kunna begära ut identiteten bakom en IP-adress varifrån illegal fildelning skett. Lagen kommer inte att omfatta fildelning som skett förre den 1 april.
I SCB:s rapport om IT-användningen i landet kan man också läsa att användningen av internet ökat i år efter en nedgång 2007. I våras var 84 procent av alla svenskar regelbundet ute på nätet och i de yngre åldersgrupperna var siffran över 95 procent. Skillnaderna mellan män och kvinnor är små, men desto större om man jämför utbildningsnivåerna. 95 procent av alla med eftergymnasial utbildning var regelbundna användare, medan bara 67 procent av svenskarna med grund- eller folkskola är vana nätanvändare.
Precis som tidigare används nätet oftast till att söka information om varor eller tjänster och för e-post. Nätbanker och nättidningar är också vanliga på favoritlistorna och allt fler använder nätet för att höra på radio och se på tv.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.