Realtid

Så hanterar du delägarna

Helene Rothstein
Uppdaterad: 04 juni 2013Publicerad: 04 juni 2013

Delägare är ett besvärligt släkte. När en advokatbyrå måste styras i en viss riktning, hur ska man då göra? Dan Person har slutat som advokat för att istället bli konsult åt de stora advokathusen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dan Person var först vd vid MAQS och senare vid Magnusson Advokatbyrå i sammanlagt nio år. Men nu har han bestämt sig för att konsulta i managementfrågor åt andra advokatbyråer i Sverige, Polen och Norge.

– På en advokatbyrå är det viktigt att få alla system att verka åt samma riktning. Och det kan vara svårt eftersom en advokatbyrå egentligen bara är en sammanslutning av advokater, säger Dan Person till Realtid.se.

Han bor kvar i Warszawa där han bott i 13 år. Förra månaden gick han ur Advokatsamfundet. Om han ska bo kvar i Polen på heltid får han se. Flickvännen bor i Norge och det är delvis därför han siktat in sig på advokatbyråer i just Polen, Norge och Sverige.

Dan Person kommer ut med sin andra bok som rör managementfrågor vid advokatbyråer. Den första bar titeln: ”Att driva advokatverksamhet (… eller Hur man driver advokater)” och gavs ut av förlaget Jure hösten 2011.

I den uppföljande bok som han nu är aktuell med fortsätter den förre advokaten på temat om hur man ska leda en advokatbyrå. Fast boken är en blandning mellan facklitteratur och fiktion där en kvinnlig biträdande jurist uppdagar hur den ryska nomenklaturan skor sig på den ryska oljan. Att det blev en blandning av fakta och fiktion berodde på att han, en bit in i boken, kände att det blev för tungt och träigt.

– Nu har den blivit roligare för läsarna.

Dan Person slutade på Magnusson helt vid årsskiftet. Nu ska han konsulta på heltid.

– Om detta faller i god jord vill jag skriva fler böcker på temat. Det är kul att teoretisera runt det, säger han till Realtid.se.

ANNONS

Finns det någonting som svenska byråer kan lära av polska?

– Nej, det finns det inte. De håller på att komma ikapp oss nu. I Sverige har vi en del stora byråer och det är på väg åt den riktningen i Polen också. Men managementfrågor är universella.

För en delägare kan ägarskapet ibland krocka med personliga intressen. Det kan till exempel vara så att en byrå bestämmer sig för att köra en viss profilering mot ett område. Den profilen kanske gör att en eller flera delägare känner sig hotade. För andra experter som inte är advokater är det också lätt att bli överkörd.

– En person som byrån anställt för att ta hand om marknadsföring av byrån som företag kan till exempel ha svårt att få delägare att anamma policies eller delta i specifika marknadsåtgärder om delägaren inte finner detta vara i hans eller hennes personliga intresse.

När han själv blev vd för Magnusson försökte han att leda advokatorganisationen likt ett bolag genom att införa olika nivåer i delägarskapet avseende vinstdelning men även beslutsfattande.

Vad ska en biträdande jurist typiskt nog kräva av delägarna?

– En biträdande jurist skall framför allt kräva tydliga kriterier för delägarskap, regelbundna utvecklingssamtal där dessa kriterier gås igenom noggrant och förberett och där juristen får reda på vad som är bra och vad som måste förbättras samt en tydlig och transparent delägarskapsprövningsprocess. Om detta är på plats funkar sannolikt den dagliga rutinen, uppföljningen och handledningen också.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]