Nio månader efter finansbranschens #Metoo-upprop haglar anklagelserna mot tidigare anställda chefer på Handelsbanken Capital Markets. Nordeas chefsekonom Annika Winsth står fast vid att vi måste tala om de strukturproblem som finns.
”Så blir vi av med de här avarterna"
Mest läst i kategorin
Innan #Metoo-uppropet, som kom i slutet av februari i år, kunde branschen även följa den heta diskussionen mellan Nordeas chefsekononom Annika Winsth och Finansmarknadsminstern Per Bolund. Nio månader efteråt, nu när flera nya trakasseri-anklagelser satt finansmarknaden på #Metoo-kartan förtydligar Annika Winsth sin debattartikel och ståndpunkt.
Bolund gick ut dagarna innan jul 2017 och efterfrågade ett upprop mot sexuella trakasserier inom finansbranschen. Han pekade på en brutal machokultur i sektorn som leder till ”förminskanden och i värsta fall övergrepp”. Han svarar på en fråga där hans förklaring till att finanskvinnorna lyser med sin frånvaro beror på rädsla för olika slags repressalier.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth var snabb med ett svar i form av en debattartikel i DI där hon skriver att Bolunds #metoo-utspel kränker hennes integritet.
Hon inleder debattartikeln med att Per Bolund uppmanar kvinnor i finansbranschen att göra upprop och att han ”på lösa grunder tar för givet att vi inte vågar säga något”, vilket leder till att han gör kvinnorna en björntjänst. Hon skriver i artikeln att hon inte känner igenom sig i beskrivningen som tyst på grund av rädsla.
”Min integritet och mitt civilkurage ifrågasätts”, skrev hon.
Annika Winsth berättar att hon själv aldrig varit utsatt och har heller aldrig hört talas om andra som blivit det trots att hon talat med många kvinnor, inte minst i kölvattnet av #metoo. Hon skriver även att hon inte heller vill att hennes manliga kollegor utan belägg ska stämplas av ministern som män i en bransch som antas vara värre än andra.
Hon vill istället att finansmarknadsministern ska fokusera på att ändra strukturerna i branschen.
Den 14 januari, endast några få dagar innan Finansmarknadsministerns planerade #metoo-möte med branschtopparna, kommer ett upprop från 300 kvinnor i finansbranschen. Flera vittnesmål beskriver en machokultur och sexuella trakasserier och övertramp.
Nu har det snart gått nio månader efter uppropet och fler uppgifter om sexuella trakasserier i branschen väller fram. Nu senast i Handelsbanken Capital Markets där hittills tre män anklagats för trakasserier. Collector Banks nye vd Martin Nossman, som tidigare var chef på markets, blev varnad och omplacerad på Handelsbanken. Han bekräftar att det rådde en grabbig macho-kultur på banken och att han också deltog i detta, vilket han i dag ångrar.
Annika Winsth poängterar att hon aldrig sagt att det inte finns några #metoo-problem i branschen, men att det fanns flera punkter som hon vände sig emot när finansmarknadsminsitern uppmanade finansbranschens kvinnor att göra ett upprop.
– Det som jag vände mig emot var att 1, vi har en finansmarknadsminister som gick ut och ville uppmana kvinnorna att göra uppror och om vi inte gjorde detta på ett sätt som passade honom så stämplade han oss som tystade. Det tycker jag är ganska anmärkningsvärt. 2, Han målade upp min bransch som värre än andra, det har han inte belägg för. Det gjorde han dessutom precis efter att vi hade hört om Dramaten, Tv4 och Operan, vilket var extremt grova övergrepp, säger Annika Winsth till Realtid.se.
Hon pekar på att #Metoo gjorde det möjligt att öppna dörrarna för att tala om de strukturproblem som finns i finansbranschen men också i de andra branscherna. Det är istället detta som finansmarknadsministern bör fokusera på menar hon.
– Jag tycker att det är väldigt olyckligt om finansmarknadsministern skulle smälla igen den dörren för vi behöver prata om detta. Det finns ett språkbruk och en kultur. Kvinnor möter dagligdags problem med att man har sämre betalt och sämre förutsättningar. Det skulle jag vilja prata om.
– För mig handlar det om ledarskapet. Om vi går mot en mångfald i ledarskapet så blir vi av med en del av de här avarterna. Det skulle jag vilja att finansmarknadsministern hjälper oss med och att man arbetar med näringslivet. Det är vad min artikel gick ut på.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.