Oppositionens tidigare motstånd ersätts av socialdemokratiskt stöd för regeringens linje att låta Säpo signalspana. Löftet om att riva upp FRA-lagen släpps dessutom.
(S)-stöd för signalspaning
Mest läst i kategorin
– Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör för att också Säpo ska kunna få information från FRA. De är ju avklippta från det sedan den första december 2009 och har inte möjlighet att söka direkt. Det tycker vi är ett bekymmer, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, till Svenska Dagbladet.
Bakgrunden är att Säpo och polisen utestängts från den utvidgade spaningsverksamhet som FRA sedan i fjol har rätt att bedriva; en utvidgning som innefattar etern. Huruvida Säpo skulle få bli del av detta har varit något som alliansregeringen ställt sig bakom, men på grund av att det är en minoritetsregering krävs stöd från (S) – som hittills har passat på frågan.
Alliansen är oense kring om det ska bli FRA eller något fristående organ som ska sköta signalspaningen, och ett förslag som nu är under utredning ska lämnas över till justitieminister Beatrice Ask (M) i mars.
Morgan Johansson tänker rikta sin uppmaning till regeringen vid en riksdagsdebatt idag. Han betonar att partiets ställningstagande inte har någon direkt koppling till helgens terrordåd.
– Men det är otillfredsställande att Säpo i dag inte har den här möjligheten. Sedan vet vi inte om det hade haft en betydelse i det här fallet, men för framtiden är det ändå viktigt.
Socialdemokraterna släpper även sitt krav på att riva upp FRA-lagen, något de och deras rödgröna allianspartier gick till val på. Peter Eriksson, språkför för MP, kritiserar detta vägval i SvD.
– Det är definitivt inte vår hållning. Jag var väldigt glad för den här överenskommelsen om att vi ska ta ett omtag, jag slöt den själv på telefon med Mona Sahlin. Man måste ha integritetsfrågorna med från början på ett helt annat sätt, säger han.
Vidare är Eriksson ”tveksam” till att låta Säpo signalspana:
– Att nu börja göra sådana förändringar tycker jag inte alls känns rätt.
Han ser sin före detta alliansbroder Johanssons utspel som ett sätt att ta initiativet efter terrordådet.
– Det låter som att de vill vara handlingskraftiga nu, med tanke på vad som har hänt. Det är ofta inte särskilt klokt att börja dra igång plötsliga åtgärder, som inte är särskilt genomtänkta, på grund av att något händer akut, säger Peter Eriksson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.