Ryssland har stoppat sina gasleveranser till grannlandet Ukraina sedan parterna inte kunnat enas om ett nytt kontrakt för 2009.
Ryssland stoppar gasleveranserna till Ukraina
Mest läst i kategorin
Stoppet väckte åter oro om i hur hög grad omvärlden kan förlita sig på säkra energileveranser från Ryssland.
Det ryska statliga gasmonopolet Gazprom bekräftade att naturgasen till Ukraina hade stängts av helt på förmiddagen som planerat sedan det gamla kontraktet hade löpt ut vid midnatt. Gazprom lade också hela ansvaret för situationen på Ukraina.
Enligt det ryska bolaget har omkring 90 miljoner kubikmeter gas levererats dagligen till Ukraina. Leveranserna av omkring 300 miljoner kubikmeter gas om dagen till andra kunder i Europa via Ukraina kommer dock att fortsätta utan avbrott, sade en talesman för Gazprom.
Före det ryska beslutet hade Ukrainas president Viktor Jusjtjenko och premiärminister Julia Tymosjenko i ett gemensamt uttalande bett Ryssland om fortsatta förhandlingar utan avbrott i leveranserna — en vädjan som uppenbarligen klingat ohörd.
Efter stoppet yrkade även Gazprom på fortsatta förhandlingar med Ukraina om gaskonflikten. Bolagets talesman Sergej Kuprijanov medgav dock att de ukrainska förhandlingarna inte längre var kvar i Gazproms högkvarter.
Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz bekräftade såväl det ryska leveransstoppet som att genomfartsleveranserna av rysk naturgas till kunder i andra delar av Europa ska fortsätta.
Parterna är oense om nya priser, betalningsvillkor och gamla skulder. Men just vidareleveranserna till övriga Europa har komplicerat frågan. Gazprom hävdade i onsdags att det ukrainska Naftogaz ska ha hotat att stoppa gasleveranserna också till Europa om Gazprom obstruerade — något som det ryska bolaget betecknade som ”utpressning”.
Rysslands premiärminister Vladimir Putin har sagt att störningar av ryska gasleveranser till Europa skulle medföra ”ett helt nytt läge med mycket allvarliga konsekvenser för transitlandet”.
EU-länderna är mycket beroende av Ryssland för sin energiförsörjning. Runt en fjärdedel av EU:s naturgas kommer från Ryssland, det mesta via rörledningar genom Ukraina.
Krisen påminner om den kontrovers 2005—2006 som ledde till att Gazprom ströp leveranserna till Ukraina, att Ukraina då använde den gas som var avsedd för Europa och att Europa i sin tur upplevde gasbrist. I år har dock både Ukraina och EU sagt sig ha byggt upp reserver som ska räcka genom vintern.
EU:s nya ordförandeland från årsskiftet, Tjeckien, uppmanade på torsdagen regeringarna i Moskva och Kiev att stå fast vid sina utfästelser om naturgasleveranser till Europa.
”Alla åtaganden rörande leveranser och genomtransporter måste efterlevas”, sade den tjeckiske vice premiärministern Alexandr Vondra bara timmar efter det att hans land övertagit EU-ordförandeskapet från Frankrike.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.