Jens Stoltenberg lyckades med det som ingen norsk regeringschef mäktat på flera decennier: att sitta kvar efter ett val.
Rödgrön seger efter thrillerkväll
Mest läst i kategorin
Valkvällen blev en thriller med snabba och många svängningar mellan regeringsblocket och de borgerliga. Men när över 90 procent av rösterna räknats såg den rödgröna övervikten ha stabiliserat sig med 86 eller 87 mot 82 eller 83 mandat i stortinget, som har sammanlagt 169 platser.
Därmed bryter Stoltenberg en dubbel trend som funnits ända sedan 1980-talet: Väljarna straffar sittande norska regeringar. Att det är Arbeiderpartiet som ensamt säkrar regeringsmakten genom mandatvinster får ses som en personlig framgång för Stoltenberg.
Besvikelsen på den borgerliga sidan var inte att ta miste på. Från den bittra segerstämningen hos konservativa Höyre som gjort en rejäl uppryckning men inte lyckats samla en borgerlig majoritet till valkvällens skräll, bottennappet för lilla liberala Venstre som balanserar på spärrgränsen.
Trots tröstjublande anhängare meddelade partiledaren Lars Sponheim inför tv-kamerorna att han lämnar ordfrörandeposten i vår oavsett hur slutresultatet ser ut.
– Detta är förfärligt ledsamt och jag tar det fulla ansvaret, sade Sponheim med gråten i halsen.
– Det är sorgligt, vi var nära, sade Höyreledaren Erna Solberg om valförlusten när hon anlände till stortinget för partiledarnas traditionella valsummering.
Hon kunde ändå glädja sig åt en ordentlig framgång och ett starkt mandattillskott.
Det största borgerliga partiet Fremskrittspartiet lyckades göra ett ännu bättre val än rekordvalet 2005 i procent räknat men utdelningen i mandat blir skral. Och framför allt blev det inte den borgerliga regering med starkt Frp-inflytande som partiledfaren Siv Jensen nästan lovat sina väljare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.