De mörka molnen tornar upp sig i veckans fredagspanel. Alla är överens om att sämre tider är på väg, vilket självklart påverkar aktiemarknaden. När det gäller bitcoin går åsikterna däremot isär. Aktiespararnas analytiker tror på en vändning.
"Riktiga investerare springer mot krisen"
Mest läst i kategorin
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet:
Ras på aktiemarknaden. Är detta tecken på att vi är på väg in i lågkonjunktur? Hur ser framtiden ut för aktier?
– Ja det är iallfall ett tecken på att marknaden förväntar sig att lågkonjunkturen kommer komma under 2019
– På lång sikt är aktier alltid en vinnare men närmsta året kan bli ganska stökigt och turbulent. Evenetuell lågkonjunktur tillsammans med räntor på G upp är en mix som oroar även om aktievärderingarna inte ser så ansträngda ut.
Bitcoin har rasat under 2018. Var detta toppnivåer som aldrig kommer igen eller kommer kryptovalutorna repa sig? Vad beror det dramatiska fallet på?
– Ja det är verkligen en bubbla som har spruckit och det kommer sannolikt ta lång tid att komma tillbaka till toppnivåerna, om det någonsin kommer hända. Tekniken kommer få stort genomslag i vårt samhälle men kryptovaluta känns mer tveksamt.
– Bitcoinpriset har drivits av ren spekulation och nu har luften gått ut helt enkelt.
Vilket tillgångsslag är köpvärt nu och varför?
– Jag gillar svenska aktier, värderingen känns inte så hög efter senaste tidens nedgångar. Har man haft lite investeringar utanför Sverige som har gynnats av kronförsvagningen så kan det vara ett läge att plocka hem nu.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza:
Ras på aktiemarknaden. Är detta tecken på att vi är på väg in i lågkonjunktur? Hur ser framtiden ut för aktier?
– Vi har fått flera makrosignaler och ekonomisk statistik som visar att vi förmodligen har passerat toppen av den här högkonjunkturen och att ekonomin håller på att mattas av men fortfarande är det långt kvar till en lågkonjunktur. Vi har en stark global ekonomi där USA fungerar som motor men det är ingen underdrift att säga att det har blivit oroligare på aktiemarknaden och att det finns flera frågetecknen. Vi kan inte skönja samma optimism som för ett år sedan.
– Hur börsåret avslutas beror mycket på hur utfallet i G20-mötet i Buenos Aires i helgen faller ut. Dessutom på om Trump och Xi Jinping kommer fram till någon lösning på handelskonflikten.
Bitcoin har rasat under 2018. Var detta toppnivåer som aldrig kommer igen eller kommer kryptovalutorna repa sig? Vad beror det dramatiska fallet på?
– Det är omöjligt att säga. Det är en tiotusenkronors-fråga hur bitcoin ska värderas. Jag tror att vi alltid kommer att ha den här typen av tillgångar som under kort period både stiger kraftigt och faller kraftigt, som är volatila. Om det är bitcoin i framtiden eller något annat, det kan jag inte svara på.
– Det finns inte speciellt många användningområden för bitcoin och det motarbetas också av flera olika länder där det lagstiftas mot bitcoin. Det kraftiga fallet beror också på att det var en kraftig uppgång. det är en volatil produkt.
Vilket tillgångsslag är köpvärt nu och varför?
– Det beror på vilken sparhorisont du har. Om det är långsiktigt så är det aktier så är det det bästa tillgångsslaget oavsett konjunktursläget. Med stigande räntor i USA så finns det en del räntefonder som är intressantare för de försiktiga spararna. Om man vill ha högre risk så tror jag att tillväxtmarknaderna är ganska ordentligt nedpressade i år. Löser man handelsfrågan så är tillväxtmarknaderna ett alternativ.
Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararna
Ras på aktiemarknaden. Är detta tecken på att vi är på väg in i lågkonjunktur? Hur ser framtiden ut för aktier?
– Det blir allt tydligare att sämre tider är på väg. Den ekonomiska expansionen som vi länge har befunnit oss i närmar sig sitt slut. Framåtblickande indikatorer blinkar för närvarande med en blandning mellan gult och rött ljus. Särskilt illa är det i Europa och Kina, där en större kredithändelse ser ut att närma sig.
– Med betydande centralbanksintervention skiljer sig rådande konjunkturförlopp från tidigare expansioner. Vad som väntar runt hörnet vet ingen riktigt ännu. Jag är dock övertygad om att åratal av artificiellt nedtryck volatilitet från världens ledande centralbanker riskerar att sluta i hypervolatilitet. Titta bara på EM eller italienska statspapper
– Riktiga investerare springer dock mot krisen och inte ifrån den. Köpvärda aktier finns i alla marknadsklimat, men då gäller det att inte skrämmas bort av de luftgropar som med största sannolikhet kommer snart
Bitcoin har rasat under 2018. Var detta toppnivåer som aldrig kommer igen? kommer kryptovalutorna repa sig?
– Bitcoin har under sin korta livstid dödförklarats oräkneliga gånger, men kryptovalutan har alltid kommit tillbaka. Nätverket är ytterst motståndskraftigt. Kortsiktigt finns mer på nedsidan, men en stabilisering väntar runt 2500 USD. Därefter kommer en ny uppåtresa börja.
Vad beror det dramatiska fallet på?
– Årets ras är en följd av ett antal faktorer. Fjolårets spekulativa fas har naturligt kylts av i år samtidigt som tveksamheter kring kryptobörsen Bitfinex och deras ”Tether”-mynt uppdagats. En del har talat om att en krasch är i antågande för Bitfinex och det kommer göra kryptovintern mycket värre innan det blir bättre.
– Utanför topp-10 listan kommer få kryptovalutor att överleva. Eliten kommer att klara sig undan med en nära-döden-upplevelse, precis som under IT-kraschen i början på 2000-talet. Resten är inte lika lyckligt lottade.
Vilket tillgångsslag är köpvärt nu och varför?
– Jag ser tydliga värdefickor på aktiemarknaden just nu. Mer ”oetiska” alternativ har exempelvis hamnat mellan stolarna nu när de flesta investerare kör passiva investeringsalternativ med inbyggda hållbarhetskriterier och negativ screening.
– Som alltid gäller det att vara selektiv, men tobaksbolagen erbjuder ett intressant relativvärde. Danska cigarrbolaget STG är ett exempel. Bolaget handlas just nu till cirka tio gånger fritt kassaflöde och kommer sannolikt dela ut mer än 6 danska kronor per aktie till våren. Till en kurs på 88 kronor är det ganska svårslaget.
– Andra alternativ är finländska spritbolaget Altia, som äger en rad kända vin- och spritmärken i Norden. Bolagets främsta försäljningskanal är de statliga spritmonopolen i Finland, Sverige och Norge. Inträdesbarriärerna är höga i branschen och monopolen hindrar marginalerosion. Värderingen är överkomlig runt ev/ebit på 12 gånger och direktavkastningen på över 4 procent lockar.
– Europeiska företagsobligationer skulle jag däremot hålla mig långt borta ifrån.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Vilka risker kan ditt företag undvika?
Anpassa försäkringen efter din bransch och få pris och skydd på nolltid.
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Så får du makt över företagets likviditet
Datadrivna finansieringstjänster som gör vardagen enklare för dig som företagare.