Realtid

"Riksbanken styrs av ett gäng träbockar"

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 feb. 2007Publicerad: 26 feb. 2007

En dryg vecka efter Riksbankens omsvängning när det gäller räntepolitiken är bedömare på marknaden om än mer kritiska till bankens agerande. På sikt äventyras prisstabiliteten, och många ifrågasätter Riksbanksledningens kompetens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan vissa penningmarknadsanalytiker är mer diplomatiska, och talar om riksbanksledningen ”otydlighet” och ”bristande förmåga att kommunicera” finns det andra som numera inte skräder orden.

– Det är ett gäng ”träbockar” som leder Riksbanken, säger en bedömare.

– Problemet i dag är att riksbanken styrs av teoretiker som inte lever i den verkliga världen säger Pekka Kääntä, förvaltare på fondförvaltaren Bergsgård Petersson Fonder och välkänd krönikör i tidningen Affärsvärlden.

Bakgrunden till kritiken är Riksbankens senaste penningpolitiska rapport som presenterades för en och en halv vecka sedan. I den förutspådde Riksbanken ett fortsatt lågt inflationstryck, vilket i sin tur innebär att Riksbanken inte behöva dra upp reporäntan, som är bankens korta styrränta, mer än marginellt de kommande åren.

I dag ligger reporäntan, som bland annat styr den rörliga boräntan, på 3,25 procent, och Riksbankens antaganden är att samma ränta ligger kring 3,5 procent i slutet av innevarande år, och kring 3,75 procent om tre år.

Det var klart under de flesta marknadsanalytikers förväntningar – många hade räknat med en reporänta kring 4 procent i år och uppemot 5 procent inom ett par år – och reaktionerna på marknaden blev därför kraftiga. Kommentarerna på marknaden var också i många fall kritiska.

– Det finns en otydlighet i Riksbankens agerande, och det är svårt att veta vad de fokuserar på, säger Robert Bergqvist, analytiker på SEB.

Riksbankschefen Stefan Ingves har hela tiden slagit ifrån sig, och hävdat att de, Riksbanken, inte har ändrat sig.

ANNONS

– I så fall har de problem med informationen, säger Bergqvist, som menar att när så pass många analytiker blivit tagna på sängen av Riksbankens prognos så måste innebära att man tidigare inte varit särskilt tydlig.

– Många analytiker på marknaden är mycket erfarna och läser vartenda kommatecken i Riksbankens tal och rapporter. Kan så många av dem verkligen ha haft så fel? Om inte annat så måste Riksbanken i så fall ha märkt det, och då borde man ha flaggat för det tidigare, säger han.

Många bedömare är inte bara kritiska till Riksbankens bristande kommunikation. De har också svårt att få bankens prognos att gå ihop.

– Riksbankens ekonomer tror att de kan räkna ut inflationen baklänges. Men inflationen beror ju på att företagen höjer priserna, och vi som lever i den verkliga världen kan ju se att det är just det företagen gör nu, säger Pekka Kääntä, som anser att Riksbanken är på väg att förlora marknadens förtroende.

– Det verkar ha gått prestige i frågan, och tyvärr verkar det som att Riksbanken bryr sig mer om sin egen prestige än om Sveriges ekonomi, säger han.

Vissa bedömare menar att Riksbankens agerande på sikt kan äventyra prisstabiliteten. Den nya ränteprognosen har försvagat kursen på kronan, och enligt SEB:s senaste valutaenkät, där de största aktörerna på marknaden tillfrågas som sin bedömning, är det fler i dag än tidigare som ser ökad risk för överhettning i den svenska ekonomin.

– Om marknaden inte delar Riksbankens syn, utan anser att det krävs högre räntor, så kan inflationsförväntningarna stiga, och då måste Riksbanken agera, säger Robert Bergqvist, som menar att ett sent agerande från Riksbanken kan leda till att räntorna stiger än mer än vad de annars skulle göra

Och om Riksbanken tvingar gå ifrån sin egen prognos – vilket alltså många på marknaden tror att de kan tvingas göra – så är det inte många som i fortsättningen kommer att fästa någon större vikt vid deras rapporter.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]